Når de første solstråler dukker op bag de mørke skyer fra vinteren er det vigtigt at finde den bedste solcreme. Men hvordan beskytter solcreme egentlig din hud, hvilke mængder skal du bruge, hvor ofte skal du smøre solcreme på og hvad skal du gøre hvis huden alligevel bliver rød til trods for at du har brugt solbeskyttelse? Alt dette og meget mere vil jeg gøre dig klogere på i det her indlæg.
"Australian Gold Botanical Sunscreen Mineral Lotion SPF15"
Fra de første solstråler titter frem i foråret og henover sommeren vil solens stråler bliver skarpere og UV-indekset stige stødt indtil det igen falder når vi nærmer os efterår og vinter. UV-indekset er kort fortalt en målestok på solens ultraviolette stråler der er skadelige for vores hud. Jo højere UV-indeks, des skarpere ultraviolette stråler, des større risiko for skader på huden og dermed endnu større vigtighed af at huske sin solcreme!
En god tommelfingerregel vil være, at man skal finde sin bedste solcreme frem når UV-indekset er 3 eller højere.
Ingredienserne i solcreme sætter et filter op som beskyttelse mod solens skadelige stråler. I nogle solcremer er det et kemisk filter der bremser størstedelen af strålerne fordi strålingen ‘opsuges’ heraf. I andre solcremer, typisk faktor 50 der også kaldes solblokker, vil det være et fysisk filter der lægger sig ovenpå huden og reflekterer soles stråler når de ellers ville have ramt huden.
En god solcreme vil typisk holde sig i 12 måneder fra den er åbnet. De 12 måneders holdbarhed er gældende hvis den opbevares ved stuetemperatur. Hvis man har den med på stranden og den udsættes for sol og varme vil holdbarheden være markant lavere. Man bør derfor ikke anvende solcremen fra sidste års ferie der var med på stranden dag ud og dag ind året efter.
Tager man sin solcreme med på stranden eller til poolen i længere tid bør man lægge den i tasken når man ikke bruger den. Man kan derfor ikke regne med at kunne bruge den samme creme året efter.
De fleste solcremer har en dejlig duft i den ene eller anden retning. Dufter ens solcreme harskt, har den skiftet farve eller konsistens bør man ikke berolige sig på dens effekt. Så bør man smide den ud og købe en ny man er sikker på virker efter hensigten.
Solens varme stråler er kilde til lys, d-vitamin, varme og tegn på lysere tider med lyse aftener. Vi elsker nok alle følelsen af og blive varmet godt igennem af solens stråler. Man bør dog være forsigtig og ikke opholde sig unødvendigt i solen. Det var måske en trist udmelding, men dog ikke en ‘nyhed’ som sådan.
Som nævnt i starten af mit skriv er det vigtigt at have fundet sin egen bedste solcreme frem når de første solstråler kommer frem. Udvalget af solcreme er enormt og måske lettere uoverskueligt for de fleste. Det skal dog ikke være en undskyldning for ikke og beskytte sig mod UV-strålerne. Men hvilken solcreme skal du så vælge?
Når jagten på en ny solcreme er indledt er det vigtig og holde sig et par egenskaber for øje. En solcreme skal være effektiv og kunne beskytte huden. Man bør derfor først og fremmest sikre sig, at den beskytter mod de skadelige UV-A- og UV-B stråler.
Foreskriver en solcreme ikke beskyttelse på UV-A- og UV-B stråler vil man ikke opnå en tilstrækkelig bredspektret beskyttelse af huden. Solen udsender forskellige typer af stråler der kan trænge igennem de dybere hudlag og dermed gøre stor skade på vores hud. Brugen af solcreme er derfor utrolig vigtig hvis man opholder sig i solen.
Der findes mange forskellige varianter af solcreme fra en lang række mærker. Nogle mærker fremhæver deres produkts indhold af aloe vera og/eller tea tree oil. Disse ingredienser kan være med til og give huden fugt og pleje.
Solcreme kommer i forskellige konsistenser og spray solcreme er de seneste år blevet et stort hit. Man kan med fordel anvende en slags solcreme på kroppen og en anden type i ansigtet. Så om man er til creme, lotion eller spray er op til en selv. Holder man et vågent øje på ingredienslisten bør det ikke være konsistensen der afgør ens valg.
De usynlige stråler fra solen kendes som ultraviolette stråler og i daglig tale UV-stråler. Betegnelsen UV stråler dækker over UVA- og UVB-stråler. Begge typer kan være skadelige og ikke mindst farlige for huden i større mængder. Det er derfor utroligt vigtigt, at man investerer i den bedste solcreme der beskytter mod begge typer af stråler.
Solbeskyttelsesfaktoren SPF (Sun Protection Factor på engelsk) angiver udelukkende hvor godt en solcreme beskytter mode skadelige UV-stråler. Det er disse stråler der kan være årsagen til solskoldning, skadet hud og ikke mindst de eventuelle livsvarige hudforandringer forårsaget heraf. Både UV-A- og UV-b stråler er skadelige og øger risikoen for hudkræft.
UV-indekset, som tidligere kort berørt, indikerer intensiteten af den skadelige UV-stråling. Et lavt UV-indeks er lige med en lav stråling og omvendt vil et højt UV-indeks betyde en høj stråling.
Man plejer og bruge tommelfingerreglen om, at er UV-indekset under 3 behøver man ikke og anvende solcreme modsat hvis det er over. Man bør derfor altid (altid, altid, altid…) huske de solråd Sundhedsstyrelsen år efter år giver os; solcreme, let og løst tøj og skygge.
I Danmark vil vi på en god sommerdag opleve et UV-indeks på 7 eller mere. Ved Ækvator kan UV-indekset ramme helt op mod 15. Uanset om man befinder sig i Danmark eller tæt på Ækvator bør man anvende solcreme hvis UV-indekset overstiger 3.
Det er sjældent at vi i Danmark oplever et UV-indeks højere end 3 på andre årstider end i sommerhalvåret. Rejser man sydpå og dermed tættere på Ækvator vil det selvsagt være meget sandsynligt, at man vil opleve et højere UV-indeks på andre årstider.
Hvis man pakker kufferten og rejser fra det danske vintervejr mod varmere himmelstrøg bør man huske sin solcreme. Det samme gør sig gældende hvis man tager på skiferie. Solens stråler reflekteres i sneen og man kan ligeså pådrage sin hud skader hvis man ikke har smurt solcreme på huden før man begav sig ud på pisterne.
At sige hvorvidt faktor X er nok eller ej kan være svært. Hvilken faktor man skal vælge afhænger af ens hudtype og ikke mindst dagens UV-indeks.
Som det fremgår af listens punkter nedenfor vil et højere faktortal ikke yde en væsentlig højere beskyttelse. Man bør blot undgå ophold i solen gennem længere perioder. Man bør søge skygge når muligt.
Som udgangspunkt er solcreme den samme til ansigt og krop. Flere mærker har dog set fidusen i og lave en specifik solcreme til ansigtet. Det kan være en idé god idé, men ofte er det småting der gør forskellen på den creme der markedsføres til kroppen sammenholdt med den der sælges til ansigtet.
Vælger man en solcreme til ansigtet kan det være en god idé og se på produktets egenskaber. Huden i ansigtet er tyndere og mere sensitiv end på resten af kroppen. Vi burde derfor i teorien have en speciel solcreme til netop ansigtet. Solcremen skal, ligesom til resten af kroppen, være beskyttende, men måske også ekstra mild.
Lever du med fedtet hud og akne bør du afgjort undgå solcreme der er proppet med diverse olier. Det vil blot fremprovokere og øge hudens naturlige produktion af fedtstof og resultere i skinnende og blank hud i ansigtet.
Har man derimod tør hud i ansigtet kan en solcreme med olier være en god idé da den fugter huden lidt ekstra.
Udvalget af solcreme til ansigtet spænder bredt og de kommer i både creme og spray. Ofte er ansigtssolcreme ekstra let, plejende og kan derfor erstatte din dagcreme i de varme måneder vi har. Du kan derfor både bruge produktet når du skal på stranden, men også hvis du skal til sommerfest og ønsker at lægge en let makeup over solcremen.
Det er ingen hemmelighed at når solens varme stråler bager nedover det danske land, at vi alle bliver til solhungrende danskere der valfarter mod strand og parker i håbet om en lækker solbrun hud. Det er dog utroligt vigtigt, at man gør det med måde.
De fleste smører fejlagtigt kun solcreme på de steder der ikke er dækket af tøj. Man bør smøre solcreme på hele kroppen. Oftest er problemet blot, at der ikke bliver smurt nok solcreme på. For hvor meget solcreme skal man egentligt smøre på? En god tommelfingerregel er, at man skal smøre en helt håndfuld creme på en ‘hel krop’. Får man kun smurt et tyndt lag på huden vil man slet ikke være beskyttet af den faktor solcremen angiver. Den falske tryghed i at man nu har smurt sig ind i solcreme, men i et for tyndt lag er ofte årsagen til en slem solskoldning.
At undgå solens skarpeste timer mellem 12-15 har altid været et godt råd for og undgå solskoldning. Søg skygge i de hårdeste soltimer.
En solhat med en bred skygge og solbriller er også en god idé når vi taler beskyttelse mod solen skarpe stråler. Øjnene har også godt af beskyttelsen.
Har man været en tur i vandet eller svedt ekstra meget bør det være obligatorisk med en ekstra påsmøring. OGSÅ selvom ens bedste solcreme er vandafvisende!
Aloe Vera har i en lang årrække været en fremhævet ingrediens i diverse hudpleje produkter og serier. Denne ingrediens har ligeså gode egenskaber når det kommer solplejeprodukter. En solcreme med aloe vera giver huden et intensivt boost af fugt. Huden hungrer efter fugt under og efter en dag i solen med saltvand. Det er præcis denne hungren en klassisk aftersun ligeså kan afhjælpe.
Solcreme med aloe vera fugter huden og gør den blød. Ingrediensen har ligeså en let beskyttende effekt mod solen. Herudover vil den virke kølende, helende og lindrende på huden.
Vil man undgå rynket hud bør man være varsom med sine timer i solen. En utilstrækkelig beskyttelse mod solens stråler vil forårsage hurtige ældning af huden. Solens ultraviolette stråler fremskynder hudens naturlige aldringsprocess og giver på sigt tyndere og mere skrøbelig hud. Det er derfor en god idé og anvende en solcreme med f.eks. aloe vera eller andre fugtgivende ingredienser. Det handler simpelthen om, at bevare pleje og bevare hudens fugtniveau. Aloe vera er ligeså kendt for sine anti-aging egenskaber eftersom den beskytter hudcellerne og bevarer hudens elasticitet.
Døjer du fra tid til anden med fedtet og uren hud, kan solcremer ofte gøre ondt værre og skabe yderligere komplikationer eller i værste fald forlænge perioden med denne situation. Grundet solcremens fedtede konsistens vil porer blive lukket til med talg og bakterier.
Vælger man en solcreme med Tea Tree Oil fra f.eks. Australian Bodycare vil man få gavn af den australske olie. Tea Tree Oil har været kendt gennem mange, mange år for sine effektive antiseptiske og ikke mindst antibakterielle egenskaber. I kombination med en god solcreme til man delvist kunne forebygge samt bekæmpe fedtet hud med tendens til bumser o.l.
En anden god egenskab med Tea Tree Oil er dens beroligende effekt på huden. Efter en dag med sol og varme trænger huden helt naturligt til afslapning. Den velduftende olie hjælper med at holde huden fugtet og i sin naturlige fugtbalance.
Solbeskyttelse er uhyre vigtig for både store og små. Når det kommer til børn skal vi være ekstra opmærksomme på, at vi vælger den rigtige solcreme til børn. Forskning siger, at jo flere gange man har været ramt af solskoldning i sin barndom, des større risiko har man for at udvikle hudkræft senere i livet.
Det er derfor uhyre, uhyre vigtigt, at vi altid bruger den bedste solcreme til børn. Børn bør (skal) have solcreme på i alle deres timer i solen.
Der findes en lang række specielle solcremer til børn der ikke i samme omfang indeholder diverse allergifremkaldende ingredienser. De koster ofte lidt mere, men de ekstra penge givet ud vil være det hele værd.
Om man køber en faktor 30 beregnet til voksne eller en faktor 30 beregnet til børn burde beskytte på samme måde. Solcremen kan dog variere ift. hvorvidt den er vandafvisende eller ej, konsistent m.m. Disse punkter kan have en indvirkning på beskyttelsen henover dagen.
Ja. Det kan man selvfølgelig godt. Man bør dog være opmærksom på, at børns hun er mere sensitiv og ekstra udsat. Man bør derfor altid vælge den bedste solcreme til børn, som også sagtens kan være en god variant tiltænkt voksne. Du bør bl.a. læse på solcremen om:
Solcreme skal smøres på huden og sidder der i lang tid. Ofte i mange timer. Man vil derfor helt naturligt opleve at solcremen optages af huden. Parfume i solcreme kan derfor virke irriterende på en sart barnehud og bør derfor undgåes.
Man bør altid vælge en solcreme med en høj faktor når vi taler solbeskyttelse og børn. Det er specielt vigtigt hvis barnet har en lys hudtype. Voksen som barn - lys hud gør en ekstra udsat for solens UV-stråler og i værste fald solskoldning.
For børn, der leger i haven, på stranden, bader i et havebassin o.l. - altså leg under åben himmel med sol, er det en god idé med en UV-dragt. En UV-dragt sikrer barnet en konstant beskyttelse af huden. HUSK dog altid solcreme på de områder af barnets krop der ikke måtte være dækket af dragten; ansigt, hænder, ben og fødder.
At pege fingre hjælper nok ikke det store og mon ikke vi alle troede vi havde nok solcreme på, men alligevel endte med en solskoldning? Hele pointen med solcreme er jo netop at vi skal undgå solskoldning og de efterfølgende solskader. Nogen gange går det bare galt.
Når det går galt skal vi om muligt hurtigst muligt få kølet huden ned igen. Det er her, at aftersun kommer i spil. Tegn på solskoldning er:
Det er utrolig ubehageligt og man kan faktisk ved en slem solskoldning opleve både kvalme og ubehag.
En solskoldning er en forbrænding af huden. Ved forbrænding gælder det som altid om, at få afkølet og lindret huden hurtigst muligt. Din krop vil takke dig for en tur under den kolde bruser. Det handler i bund og grund om at pleje, fugte og genopbygge huden ved og sikre den rigelig med tid væk fra solen samt fugt. Herudover husk:
Man kan altid forsøge at reparere huden med den bedste aftersun man kan opdrive, men er skaden først sket kan man ikke ‘gå gøre det om’. En god aftersun med f.eks. Aloe Vera eller Tea Tree Oil vil være et godt udgangspunkt for en god pleje af huden efter en solskoldning.
En solskoldet hud har brug for massere af fugt så den ikke udtørrer yderligere. Er rødmen og ømheden på vej retur kan man med fordel udskifte sin aftersun med den bedste bodylotion i skabet.
En god tommelfingerregel vil være ‘så højt som muligt’. I Danmark vil en solcreme med solfaktor 15 formentlig være nok til de fleste dage. Tager du sydpå bør du pakke solcreme med solfaktor 30 og solfaktor 50.
Kan du sætte kryds flere en eller flere af nedenstående punkter er du formentig solskoldet:
Du skal bruge solcreme når UV-indekset er 3 eller mere.
En solskoldning er en forbrænding af huden og opleves ved:
En god solcreme forhindrer solens skadelige stråler i at trænge gennem huden og gøre skade på kroppen. En solcreme med faktor 50 kan filtrere op til 98% af UV-A- og UV-B-strålerne fra.
Ja. Solcreme kan blive for gammelt. Efter åbining kan en solcreme holde sig i op til 12 måneder. Hvis emballagen har været med på stranden og ligget i solen bør man ikke påregne mere end et par måneder førend den bliver for gammel og bør kasseres. Sådan tjekker du om den er blevet for gammel:
Efter påsmøring plejer man og sige at solcremen kan holde et par timer. Dette forudsat at man ikke sveder voldsomt og/eller bader i alle timerne. Man bør altid smøre sig ind førend man begiver sig ud i solen. Ideelt set 15-30 minutter før huden skal beskyttes. Husk altid og smøre en ny omgang solcreme på efter et par timer i solen eller hvis en tur i vandet kom først.
Ja. Du kan sagtens blive lækker solbrun til trods for at du har anvendt solcreme. Det er en skrøne det med at man ikke bliver brun hvis man anvender solcreme. Det passer ikke. Det tager længere tid, men kuløren fremkommer under noget mere sikre forhold. Bonusinfo vil være, at en solbrun hud opnået MED solcreme vil vare længere end en uden solcreme.
Som udgangspunkt bør man altid vælge en solcreme med den højeste faktor man kan finde. Herudover bør man sikre sig, at solcremen beskytter mod både UV-A- og UV-B-stråler. Det er ikke nok med en solcreme der kun beskytter mod den ene type stråler. Vælg den bedste solcreme der er baseret på naturlige ingredienser og er uden allergifremkaldende stoffer. Så kan dit barn også bruge den.
Solbeskyttelsesfaktoren (SPF = Sun Protection Factor) er en indikator for hvor godt en solcreme beskytter huden mod solens stråler. En solcreme med en høj solfaktor beskytter ikke nødvendigvis væsentligt højere end en variant med en lavere solfaktor.
Som tommelfingerregel bør man anvende en håndfuld til hele kroppen. Smør rigelig med solcreme på huden da et for tyndt lagt ikke vil give den solfaktor der står angivet på emballagen.