Bedste Foundation: Makeupartistens guide til foundation

Den bedste foundation til netop din hud er grundlaget for den perfekte makeup. Uanset formålet - hverdag eller fest, kan den rigtige foundation gøre forskellen. Udgangspunkt for en god en god base for en flot makeup er en foundation valgt ud fra din hudtype og det ønskede look. Der en række forskellige typer af foundation du bør kende til. Jeg vil i denne artikel tage dig hele vejen rundt!

Bedste Foundation: Makeupartistens guide til foundation

Bedste Foundation i test var

Sådan udførte vi testen

Vi udfører selv vores test og tester alle produkter på den måde, de er beregnet til at blive anvendt i virkeligheden.

Vi har testet nogle af markedets mest populære og bedste foundation produkter. Så vil du opgradere din nuværende makeup foundation eller prøve en ny, så skal du bare fortsætte læsningen her i vores store foundation test.

Med testen her guider vi dig til den bedste foundation!

1. Vita Liberata Beauty Blur Latte 30 ml test - BEDST I TEST

Produkttype: foundation Konsistens: flydende foundation Emballage: tube med skruelåg Anmelder: Rikke
Vita Liberata Beauty Blur Latte 30 ml
👍
Bedste
i test
Hair Blog

3-i-1 foundation fyldt med vitamin E og C

Denne Vita Liberata foundation vakte min interesse da den adskiller sig en del fra øvrige foundations på markedet. Produktet beskrives som være en ‘3-i-1 skin tone optimizer’ - altså et produkt der både kan være primer under makeup, klassisk foundation og til contouring eller highlighting. Det er jo netop tre punkter, som alle kvinder vil elske og ha’ i et og samme produkt.

Jeg har afprøvet denne Vita Liberata Beauty Blur foundation i Latte farven da den matcher min hudtone.

Emballagen er en fleksibel tube med skruelåg - under skruelåget gemmer der sig en praktisk pumpe. Det er derfor utrolig nemt og dosere denne foundation. Jeg har dog på fornemmelsen, at man vil ha’ svært ved og få det sidste produkt ud af tuben blot med pumpen. Den tid den sorg.

Privat går jeg ofte efter en naturlig makeup, men qua mit arbejde som makeupartist har jeg også haft den ‘med på job’ og afprøvet den i lidt mere tunge makeup looks.

Overordnet set kan jeg sagtens se hvorfor denne foundation roses i diverse kvindemagasiner. Det er virkelig et godt produkt!

Et stort plus er dens indhold af Vitamin E og C, som (på sigt) har en opstrammende og ikke mindst fugtgivende effekt. Når man lukker sin hud inde bag foundation og anden makeup bør man sikre sig at produktet også har en plejende effekt. Det må denne foundation siges og have.

Jeg har testet påførsel af produktet med både fingre og pensel. Begge metoder virkede til perfektion og blev utroligt godt.

Kan bruges som primer og foundation, Dækker ujævnheder - pletter og rødme, Kan bruges til contouring eller highlighting, Opstrammende og fugtgivende, Økologisk foundation, Duftfri, Fri for parabener og alkohol
Emballage med pumpe gør de svært og få det sidste ud
👍👍👍👍👍

Prissammenligning

- tilbud

2. Lancome Teint Idole Ultra Cushion - 015 Ivoire test

Produkttype: foundation Konsistens: flydende foundation Emballage: vippelåg med foundation svamp Anmelder: Rikke
Lancome Teint Idole Ultra Cushion - 015 Ivoire

Flydende foundation med mulighed for refill

Lancome Teint Idole Ultra Cushion er en flydende foundation. Måden man anvender produktet på kan for nogen måske forekomme noget moderne. Man klapper foundation låget op - sætter to fingre gennem stroppen i den medfølgende ‘pude’ - dypper den i den flydende foundation - hvorefter man dupper foundationen på huden. Lancome kalder teknikken for ‘cushion technology’, som oversat vil hedde sig ‘pude teknologi.

For nogen vil denne brugsmåde af foundation måske være ny hvor den for andre vil være lidt ‘nå ja’. Jeg er vild med den! Og ja, du har da helt ret - man kan opnå lidt det samme hvis man griber sin Beautyblender makeupsvamp og dypper den i en foundation eller klemmer lidt ud på svampen - hvorefter man dupper produktet i ansigtet.

Ved netop dette produkt sætter jeg selv stor pris på, at Lancome foundation svampen ligger i låget på produktet og dermed ikke fedter rundt i håndtasken.

Jeg testede en lysebrun foundation af Teint Idole Ultra Cushion der hed “015 Ivoire”. Jeg fik et lækkert ensartet look hvor jeg brugte den. Jeg vil næsten beskrive denne foundations dækkeevne som værende helt fantastisk!

Normalt ville jeg også have brugt en Beautyblender til påførsel af min foundation, men jeg brugte selvfølgelig den medfølgende foundation svamp. Svampen gør det uden tvivl nemt og anvende produktet.

Foundation med refill er en sjældenhed - det er dog muligt med denne fra Lancome. Originale Lancome refills koster mindre end selve produktet, men man skal så beholde selve emballagen og svampen. Man bør nok vaske svampen i produktets levetid eller som minimum når og hvis man laver foundation refill.

Jeg smurte foundation på om morgenen og tjekke endda flere gange i løbet, men der var ikke behov for yderligere brush up. Så da jeg kom hjem foran spejlet lignende jeg fortsat en million…!

Og hold nu fast; en foundation med solfaktor 50 - det er skønt. Så kan man med god samvittighed sidde i solen og snacke den med veninderne! Det er også en oliefri foundation.

Derfor skal du vælge Lancome Teint Idole Ultra Cushion - 015 Ivoire

Vælg Lancome Teint Idole Ultra Cushion foundation hvis du ønsker et produkt hvor man kan lave refill og dermed genbruge emballagen. Herudover har jeg sat stor pris på den medfølgende foundation makeup svamp, som også kunne være årsagen til at jeg selv valgte den igen. Alt i alt en utrolig lækker foundation der har holdt dagen lang for mit vedkommende.

Ensartet, mat og langvarig foundation effekt, Foundation svamp medfølger i låget, Oliefri makeup, Foundation med SPF 50, Perfekt dækkeevne dagen lang, Mulighed for refill
👍👍👍👍👍

Prissammenligning

- tilbud

3. Nilens Jord Mineral Foundation Compact 9 gr. - No. 590 Honey test

Produkttype: foundation Konsistens: fast foundation Emballage: krukke med vippelåg Anmelder: Rikke
Nilens Jord Mineral Foundation Compact 9 gr. - No. 590 Honey

Kompakt pudder foundation der kan opbyges

Foundation kommer selvsagt i mange konsistenser. Denne fra Nilens Jord er en kompakt pudder foundation. Produktet har et højt indhold af naturlige mineraler. To lidt spøjse ingredienser er topaz og quartz, som efter sigende skulle give en ‘smuk og fornyet glød’. Spændende!

En stor fordel ved foundation i enten kompakt eller pudderform er, at man nemt kan opbygge sin foundations dækkeevne så den matcher både hverdag og fest makeup. Jeg bruger selv altid en makeup børste når jeg har med denne kompakte konsistens og gøre.

Det skønne og fremhævelsesværdige ved denne foundation er dens evne til og lade sig føle ‘let i ansigtet’ selv med makeup på. Med andre ord føles det ikke som om man har makeup på da den blot blender lægger sig let og elegant på huden. Jeg elsker det!

Jeg er slet ikke i tvivl - dette er en højdespringer indenfor valg af foundation i fremtiden. Måske jeg vil gå så vidt til og sige, at det kunne være et musthave til dig der ønsker at naturligt og usminket look.

En naturlig makeup kan sagtens opnås med foundation - vælg blot en kompakt eller løs pudder foundation.

Derfor skal du vælge Nilens Jord Mineral Foundation Compact 9 gr. - No. 590 Honey

Du skal vælge Nilens Jord Mineral Foundation Compact foundation hvis du ønsker et naturligt udtryk i din makeup. Hvis du sætter pris på selv at kunne opbygge dækkeevne alt efter behov vil denne faste Niels Jord foundation ligeså være et stort hit!

Kompakt pudder foundation, Rig på mineraler, Dækkeevne kan opbygges efter behov, Skjuler småfejl i huden, Uden parfume - parabener og æteriske olier
👍👍👍👍👍

Prissammenligning

- tilbud

Foundation eller måske bb cream, cc cream, mineralpudder eller bruncreme? Mulighederne er mange og hver og især har de i min optik hver deres fordele. Jeg vil dog vove den påstand, at finder man den bedste foundation til netop sin hudtype vil det være et godt udgangspunkt for enhver makeup. Sagt med andre ord vil du ikke opleve dårlige makeup-dage!

Den rigtige type foundation til din hudtype

Tidligere var foundation primært tiltænkt det visuelle udtryk, men i dag er denne type af produkt mindst ligeså meget tiltænkt hudpleje. Man bør derfor vælge ud fra ens hudtype da man i 9 ud af 10 produkter vil få plejende egenskaber ‘med i nakken’. Det er helt genialt!

De fleste fremtrædende foundation mærker har øget fokus på hudens ve og vel ‘under produktet’. Egenskaber som fugtgivende eller modsat oliefrit produkt o.l. er populære sellings points.

Man bør have øje for, at den bedste foundation til netop din hudtype og situation måske ikke er den bedste for veninden, vica versa. Jeg har nedenfor taget udgangspunkt i en række forskellige hudtyper og hvilke egenskaber du bør se efter i en foundation til de respektive typer.

Foundation til tør hud

Har du tør hud bør du vælge en foundation der tilfører huden fugt og / eller fedt. Er du ikke helt afklaret med hvorfor din hud er tør? Om det skyldes noget genetisk eller noget udefrakommende, som vind og vejr? I så fald bør du afprøve nogle forskellige varianter. Vær’ åben overfor og skifte foundation hvis huden bliver alt for fedtet ved brug.

En god tommelfingerregel når du skal vælge foundation til tør hud og valget skal stå mellem fedt-og fugtgivende; så kan du se efter de her to ingredienser:

 • Fugtgivende foundation indeholder ofte hyaluron
 • Fedt-givende foundation indeholder ofte glycerol

Foundation til fedtet hud

Vidste du, at selv fedtet hud kan have behov for fugt? Man bør dog holde sig for øje, at man vælger en oliefri foundation. En foundation med olie vil selvsagt blot gøre huden endnu mere fedtet. Det handler om og finde et fedt-neutralt produkt, som mindsker produktionen af fedt i huden.

En god tommelfingerregel når du skal vælge foundation til fedtet hud er og se efter en lerart i ingredienslisten. Det kunne være glasurt, rødt ler o.l.

Tip: Du kan evt. kombinere med en god matterende primer for og være på den sikre side - og undgå fedtet hud hele dagen.

Foundation til ‘normal hud’

‘Normal hud’ i citationstegn. Simpelthen. Hvad er en normal hud? Jeg betegner ofte normal hud, som værende en mellemting mellem tør og fedtet, ingen rødme eller irritation osv.

Hvis du er så heldig og have en helt og aldeles ‘normal hud’ bør du vælge en foundation til normal hud… tadaa! Ofte indeholder disse varianter en række fugtgivende ingredienser, men ikke alle de ‘aktive egenskaber’ til bekæmpelse og forebyggelse af f.eks. tør/fedtet/sensitiv hud osv.

Foundation til sensitiv hud

Har du sensitiv hud? Oplever du at din hud nemt reagerer på omgivelserne? Det kan være temperatursvingninger, allergiske reaktioner eller måske reaktion på speciel creme og makeup? Frygt ej - der findes nemlig også foundation til sensitiv hud!

Det kan for nogen være svært og finde den bedste foundation til netop deres sensitive hud. Kan man få indsnævret sin hud til ‘hvorfor’ den er sensitiv vil man få det nemmere. Helt overordnet set handler det om og vælge en foundation med så få ingredienser som muligt. Den skal være mild og ikke indeholde parfume.

Tre forskellige typer af dækning med foundation

Det er ofte en smagssag hvor meget man ønsker sin foundation skal dække. Måske man vil dække urenheder, pigmentpletter, fregner eller blot fuld dækning. Jeg vil dog, som altid, anbefale at man ikke går med fuld dækning blot fordi det er nemmest. Huden har aldrig godt af og blive ‘lukket inde’ af en foundation. Jeg har derfor fundet tre alternativer til en fulddækkende foundation, som man i min optik bør undgå.

Let dækkende foundation: Den bedste foundation til et naturligt look (no-makeup makeup-look)

Er du mest til et naturligt look og er du måske så heldig og have en fin og fejlfri hud? I så fald kan et klassisk no-makeup makeup-looket være ‘din vej’. Du bør derfor vælge en let foundation.

En let foundation kan være en farvet dagcreme (tintet day cream) eller BB cream / CC cream. Produktet skal blot lige udligne farvetonerne i huden og skabe et ensartet udtryk.

Den lette foundation er perfekt til hverdagsbrug og til fest - når du ønsker et helt naturligt look, som er meget oppe i tiden.

Medium dækkende foundation: den bedste foundation til en mellem dækning

Har du i dag en flydende foundation er du allerede godt på vej mod en medium dækkende foundation. Det forholder sig nemlig sådan, at (næsten) alle flydende foundations har en medium dækning. Det vil typisk være dette ‘niveau’ af dækningsgrad, som de fleste Skandinaviske kvinder vælger.

Har du mørke pletter eller urenheder? Så start med en god concealer og plet-dæk problemstederne førend du påfører foundation.

Fuld dækkende foundation: den bedste foundation til fuld dækning

En foundation med fuld dækning er typisk en variant man anvender til aftenbrug eller hvis man elsker et meget makeuppet look.

Går man med en fulddækkende variant bør man holde sig for øje, at man finder en foundationfarve der matcher ens hudtone. Er den valgte foundation farve for langt fra ens naturlige hudfarve vil man opleve tydelige ‘linjer’ der hvor hud og foundation mødes.

De fleste fuld dækkende foundations kommer i en cremet konsistens.

Find den bedste foundation farve

At finde den bedste foundation farve til netop ens egen hudtone hud kan være en større opgave. I mit arbejde som makeup artist blander jeg ofte flere forskellige varianter for og få den rigtige farve til netop den kunde der sidder i stolen. Hermed har du fået mit hemmelige tip…

Det er typisk når sæsonen skifter, at vores hudtone kan variere i større eller mindre grad. Selv når vi blot bevæger os meget ud i solen henover sommeren sammenhold med de mange timer indendørs vi har om vinteren. Solen gir’ en let glød, som selvsagt gir’ en anden hudtone. At finde den bedste foundation farve kan derfor til tider være udfordrende. At sige man skal finde den rigtige hver gang man hiver produktet frem fra sin makeup taske er måske og overdrive, men jeg håber du fanger pointen.

For lang, lang tid siden blev foundation kaldt bruncreme. Den tid er ovre. I dag handler det for de fleste om og finde en foundation farve der falder i et med ens naturlige hudtone og dermed ikke skabe en synlig kant i overgangen på f.eks. halsen.

Sådan finder du farven

Det er lidt svært, men så alligevel ikke. Du skal blot kende fremgangsmåden.

Læg en lille ‘streg’ foundation på dit kæbeben - lige ved overgangen mellem ansigt og hals. Du kan evt. med fordel teste flere nuancer ved siden af hinanden.

Hvornår har jeg fundet den bedste foundation farve til min hud? Det har du når tonen smelter ind i din hud, ikke kan ses og går i et med den omkringliggende hud. Jokeren vil dog nok desværre altid være, at ens hudtone kan variere fra pande til kindben...

Vælger du en foundation variant med en let dækning, f.eks. en BB-cream - kan du med fordel vælge en farve der er en anelse mørkere end din hudtone. En let dækkende foundation er ofte så ‘let’, at den ikke er synlig som sådan, men blot bryder lyset og udvisker eventuelle farveforskelle.

Går du derimod med en medium eller måske fuld dækkende foundation bør man vælge en farve der går mere i et med ens egen hudtone. Ellers vil man opleve en meget tydelig overgang fra ansigt til hals. En god tommelfingerregel vil være, at man i givet fald så hellere skal vælge en lidt for lys variant frem for en mørk. Afslut evt. din makeup med din yndlings bronzer.

Kend din hudtone; kold, varm eller neutral?

Det er nu, at du skal holde tungen lige i munden. Udover det faktum, at foundation kommer i forskellige farver kan jeg nu også løfte sløret for, at der er er forskellige undertoner. De changerer typisk i spektret gul til lyserød (kold, varm og neutral).

Anskue det sådan, at der er kolde, varme og neutrale toner i foundation. Disse har betydning for dit valg af foundation farve - fordi din hud har enten kolde, varme eller neutral undertoner. Er du stadigvæk med?

 • Kolde undertoner: Har du synlige blå blodårer på håndleddet og går du ofte med sølvsmykker - fordi du synes disse klær’ dig bedst? Så har din hud formentlig kolde hudtoner.
 • Varme undertoner: Har du synlige grønne blodårer på håndleddet og går du ofte med guldsmykker - fordi du synes disse klær’ dig bedst? Så har din hud formentlig varme undertoner.
 • Neutrale undertoner: Har du synlige blågrønne blodårer på håndleddet har din hud formentlig neutrale undertoner.

Sådan påfører og anvender du foundation

En god tommelfingerregel vil være, at jo mere velplejet basen for ens makeup er - des bedre vil resultatet af ens anstrengelser blive. Så er huden fin er du godt på vej mod en flot makeup.

Om du påfører foundation med fingrene, en pensel eller måske en makeup svamp ala Beautyblender er nok i sidste ende mere et spørgsmål om præference. Uanset hvilken metode du måtte vælge - bør du sikre dig, at fingre, pensel eller svamp er rene inden brug.

 • Klargør huden: En god base gir’ et godt resultat. Plej huden med en god ansigtscreme.
 • Påfør primer: En god primer kan forberede din hud og dermed sikre at din foundation lægger sig pænere. Lider man af pigmentforskelle i huden, en lettere fedtet hud eller med store porer - vil en primer være alfa og omega for et godt resultat.
 • Påfør foundation: Start fra midten af ansigtet og blend foundation ud til siderne. Sådan får man blendet farven god ind i huden og undgår samtidig de synlige kanter på overgangene.

Et godt tip. Påfører du foundation med en pensel bør du stryge i en nedadgående retning og afslutte bevægelsen med at køre udad. Med denne fremgangsmåde for påførsel minimerer du risikoen for, at farven lægger sig i porerne.

Makeupartistens fem foundation-hacks til et naturligt look

Jeg er selv tilhænger af det naturlige look. Jeg har gennem tiden arbejdet med kunder i stolen der ønskede både det naturlige, men også meget makeuppede look. Jeg har dog her fem tips til det naturlige foundation look:

 1. Less is more. Brug kun den nødvendige foundation og ikke mere. Læg kun produkt de steder hvor du synes det er nødvendigt. Har du et behov for og dække det fulde ansigt har du måske valgt en forkert foundation farve og bør prøve med en anden.
 2. Bruger du en flydende foundation bør du lægge den på i små dots, og blende den ud efterfølgende. Igen - start indefra og arbejd dig udad.
 3. Prøv om muligt kun og lægge foundation i ét område af ansigtet af gangen. Du kan jo altid vende retur hertil om nødvendigt.
 4. Har du tendens til røde øreflipper? Så kan du måske med fordel duppe dem med lidt foundation og dermed undgå farveforskellen.
 5. Til dækning af pigmentforskelle og knopper bør du anvende en concealer i samme farve som din foundation. Påfør evt. med en lille makeup pensel.

Brug de rigtige redskaber til foundation

Som jeg tidligere har nævnt her i artiklen er påførsel metoden i sidste ende nok mere en smagssag frem for et facit. De fleste makeupartister, inkl. jeg selv - anvender både makeup pensel, makeup børste, makeupsvamp ( Beauty Blender ) og fra tid til anden fingrene. Prøv dig frem og find den metode der virker bedst for dig.

Fem typer af foundation

Den ‘store forskel’ på de forskellige typer af foundation ligger primært i dækningsgrad og konsistens. Den lette BB-Cream og mineralpudder ligger i enden med let dækkende foundation hvorimod kompaktpudder ligger i den helt anden - fuld dækkkende.

Jeg vil nedenfor gennemgå de fem forskellige typer af foundation. Jeg vil forsøge og komme ind på de forskellige varianters fordele og ulemper. Jeg håber at mit lille overblik kan gøre dig klogere på de forskellige foundationtyper.

BB Cream foundation

 • En let farvet dagcreme, som giver en let dækning
 • BB Cream har ofte SPF ( solbeskyttelse ) indeholdt
 • God til udligning af store pigmentforskelle i huden

Mineralpudder foundation

 • Det foretrukne valg til en naturlig makeup
 • Smelter nemt ind i huden og giver’ et let, naturlig og mat look
 • God til normal og fedtet hud da den lukker porerne i huden
 • Kan virke for tør på tør hud
 • Kan samle sig i ansigtets linjer

Cushion foundation

 • Foundation BB-creme i en pude der nemt kan tages med
 • Ofte er cushionfoundations lette i dækning og med samme egenskaber som traditionel BB creme

Flydende foundation

 • Fås i alle dækningsgrader (let, medium og fuld dækkende)
 • Fås til alle hudtyper
 • Lægger sig pænt på huden
 • Nem og påføre med foundationpensel, makeup blender ( makeup svamp ) o.l.

Kompaktpudder foundation

 • Ekstra dækkende og mere mat look uden tyngde
 • Nem og have med i tasken
 • Påføres med en foundationsvamp (medfølger ofte) - brug evt. en pensel hvis du ønsker et lettere udtryk
 • God til normal og fedtet hud
 • Kan lægge sig i ansigts linjerne

Hvor længe holder foundation?

Holdbarheden på foundation kan variere fra produkt til produkt. Man kan dog altid se holdbarheden på emballage. Holdbarheden er symboliseret på produktet med en krukke med låg hvori der står et tal efterfulgt af M, som betyder måneder. Det kan f.eks. være 12M. M angiver måneder efter åbning.

En god tommelfingerregel kunne dog være:

 • Flydende foundation holdbarhed: 12-18 måneder efter åbning
 • Pudder-og mineralfoundation: 24 måneder efter åbning

Når det kommer til holdbarhed på foundation afhænger det også af hygiejne. Husk og lukke produkterne når de har været brugt så de ikke tørrer ud - eller suger fugt for den sags skyld. Anvender du en makeup svamp eller pensel bør du også rengøre denne efter brug. Med lidt sund fornuft kan man forlænge holdbarheden på ens foundation gevaldigt!

Ofte stillede spørgsmål om foundation

Holdbarheden på foundation er mellem 12-24 måneder afhængig af konsistensen.

 • Flydende foundation: 12-18 måneder efter åbning
 • Pudder-eller mineralfoundation: 24 måneder efter åbning

Vita Liberata Beauty Blur Latte 30 ml foundation er bedst i test 2024

Foundation er en farvet creme, der bruges til at ensfarve huden i ansigtet. Foundations findes i mange forskellige kvalitets-versioner. Kosmetikeksperter mener, at hvis man går med foundation, er det vigtigt at finde en, som ikke tilstopper porerne og som kan hydrere huden.

Bedøm denne artikel
151 stemmer, gennemsnit 4.8 / 5
Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 12. januar 2021. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 9. juni 2020.