Guide: Sådan undgår du røde knopper efter barbering

CS
Din guide
Christoffer Steenbeck
Guide: Sådan undgår du røde knopper efter barbering

Jeg læste forleden en artikel omkring mænd og skæg. Overskriften gik på hvordan, at ’rigtige mænd farvede deres skæg’… Måske burde man prøve skæg, måske blot i en periode? Skæg er en dille lige nu og skægmoden kommer og går med et par års mellemrum. For de fleste mænd er barbering dog fortsat en ting, som fylder meget i hverdagen. Det er derfor vigtigt, at man tager de rigtige valg, så ens barbering bliver god og resultatet blødt, lækkert og ikke mindst velplejet.

Den perfekte barbering

Hair-blog.dk giver dig her en guide til den perfekte barbering. Du får en komplet guide til hvordan du kan undgå røde knopper og ikke mindst hvordan din hud får et lækkert blødt touch efter barbering.

TIP. Er skægstubbene blevet for lange til at barbere i første hug? Så ha’ altid en skægtrimmer ved hånden.

Der findes et hav af forskellige skægtrimmere på markedet. Nogen skægtrimmere er gode til skæg hvor andre måske også kan klare næse og ører.

Hvilken metode skal jeg vælge?

Der er en del forskellige elementer der spiller ind på dit valg af barberingsmetode. Læs med nedenfor og bliv klogere på om du skal vælge barberskraber, skægtrimmer eller måske barberkniv.

Hvor kraftigt er dit skæg?

Har du fra naturens side fået tildelt et blødt og tyndt skæg? Så kan du anvende stortset alle metoder. Det uden at det tager lang tid, eller vil belaste din hud synderligt.

Har du derimod fået tildelt et kraftigt skæg? Så bør du tænke over hvilken metode du vælger. Med lidt øvelse kan du bruge barberskraber eller barberkniv – det kræver dog en del teknik.

Har du fuldskæg, skægstubbe eller overskæg?

Har du fuldskæg? Så bør du anvende en skægtrimmer, og barberskraber eller barberkniv. Det er helt klar nemmest, at groome et fuldskæg samt skabe afgrænsning af skæglinierne med disse værktøjer.

Husk lige, at pleje dit fuldskæg med en god skægolie, evt. med en lækker duft…

Lader du skægstubbene stå? Så kan du med fordel bruge en skægtrimmer, og selvfølgelig også en barberskraber. Til trods for dit ønske om, at fremstå lidt rå med tilfældige skægstubbe, kan du godt snyde lidt. Arbejd med din skægafgrænsning og lav nogle pænere linier.

Selvom du ikke barberer dig, og lader skægstubbene stå, så vælg en god fugtighedscreme for at undgå røde knopper efter barbering eller trimning.

Har du overskæg? Du kan med fordel anvende en barbermaskine til resten af ansigtet, men til afgrænsningen bør du anvende en barberskraber.

Hvor hurtigt vokser dit skæg?

Er du manden med mørkt eller lyst skæg? Enkelte mænd med lyst skæg der vokser langsomt, kan gå op til flere dage uden at barbere sig – og fortsat se nybarberet ud. I den modsatte grøft er manden, som har et hurtigt voksende skæg der skal barberes måske to gange om dagen, hvis de vil se nybarberet ud.

Er du den sidstnævnte mand og er du ikke til skæg? Så er du selvsagt nød til, at barbere dig tiere. Det kan være hårdt for huden at bruge en barberskraber hver gang, og du bør i stedet se dig om efter en god barbermaskine.

Barberskraber, skægtrimmer eller barberkniv?

Så er det blevet tid til at vælge. Husk dog lige, at man jo sagtens kan variere sit valg. Den ene dag kan du bruge barberskraber, den næste dag skægtrimmer og når tiden er til det kan du anvende en barberkniv. Har du ikke tidligere prøvet skæg; så er det også en mulighed, at lade skægget stå en dag eller to. Forandring fryder, som man siger :-))

Overordnet set er der 2 muligheder når det kommer til barbering; barbermaskine eller den gammeldags facon, altså med barberskraber/barberkniv og barberskum…

Barbermaskine? Let og hurtigt.

Der er med tiden kommet meget fokus på, at barbermaskiner skal være ekstra følsomme mod huden. De fleste tilpasser sig ansigtets form og skaber dermed ikke skæve vinkler der belaster huden. Dertil har de fleste en utrolig tæt barbering; næsten ligeså tæt, som hvis man anvender en form for skraber.

En barbermaskine er en engangsinvestering, som svinger fra alt mellem et par hundrede kroner og op i et par tusinde.

Barberskraber? Tæt barbering der holder længere.

Dette er uden tvivl den metode, som giver den grundigste barbering, og det tager faktisk ikke meget længere tid end barbering med en barbermaskine.

Nogen mener, at barberskraberen er til manden, som tager sig selv lidt mere alvorligt. Hvor om alt er giver det en tættere barbering, som holder længere.

Barberkniv? Old school og stilet.

Der er bare noget stilet over, at barbere sig med en barberkniv – eller ragekniv, som det også kaldes. Barberkniven er blot den mest stilfulde og perfekte barbering.

I bund og grund er denne metode blot barberskraberens forgænger, men den vil med garanti give dig 200% mere følelse af, at være MAND – frem for den moderne barberskraber.

Sådan undgår du røde knopper

Røde knopper efter barbering er et problem for nogen og for andre vil det være en sjældenhed.

3 HURTIGE TIPS;

 1. Hold dit barbergrej rent
 2. Undgå at presse barbergrejet unødigt mod huden under barbering
 3. Ha’ en god hudpleje-rutine til efter barbering.

Barbering med barbermaskine

Er skægstubbene blevet for lange? Så bør du først trimme dem med enten en skægtrimmer eller en saks i gralde tilfælde. En barbermaskine kan ikke håndtere lange skægstrå.

Barbering med barberskraber

Forbered skæg og hud til barbering. Således undgår du at rive unødvendigt i huden.

 1. Er skægget for langt? Så start ud med at trimme det.
 2. Varm huden op og gør skægget blødt. Et varmt håndklæde over ansigtet eller et varmt bad inden barbering vil blødgøre hud og skægstrå. Du vil dermed ikke hive nær så meget i det enkelte skægstrå.
 3. Løsn op i porerne med lidt massage. Kombiner det eventuelt med en ansigtsvask i håndvasken eller et bad inden barbering.

Tid til barbering

 1. Vælg en god barberskum eller barbercreme.
 2. Ta’ dig god tid til, at smøre ansigtet ind i skum eller creme således, at områderne med skæg er godt dækket til.
 3. Brug en god, skarp og ikke mindst ren skraber. Skold eventuelt din skraber i kogende vand engang imellem. Husk også lige, at engangsskrabere – er engangskrabere…
 4. Hold huden spændt med fingrene således, at skraberen glider let hen over huden.
 5. Barber altid MED hårene, lav små bevægelser og skyl godt skraberen i varmt vand mellem hvert strøg.
 6. Så er du færdig. Skyl ansigtet i varmt vand og tør ansigtet med et rent håndklæde.
 7. Brug efterfølgende et rensende hudplejeprodukt, som renser og dræber bakterier. Bakterier er skyld i skægpest.
 8. Følg ovenstående guide – og du vil med garanti kunne undgå de irriterende røde knopper, som de fleste oplever efter barbering.
Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 28. januar 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 25. december 2019.