Guide: Undgå tør hud om vinteren

CS
Din guide
Christoffer Steenbeck
Guide: Undgå tør hud om vinteren

Det er pokkers koldt udenfor og kulden viser virkelig sin styrke når det samtidig blæser. De kolde måneder er umådeligt hårde for huden da vi bevæger os mellem de lave temperaturer udenfor og den tørre varme indenfor. Vores vekslen mellem inde og ude kan derfor føre til udtørret hud.

Lidt om tør hud og vinter

Det er stortset umuligt, at forhindre tør hud, og du kender helt sikkert til den strammende fornemmelse i kinderne. Dertil kan urenheder og deciderede bumser dukke op af ingenting og ligesom øm rødme være en faktor der irriterer os. Kort sagt reagerer huden blot utilregneligt når vinteren er over os.

Har du i forvejen en sund hudpleje-rutine skal den måske blot justeres ellers må du læse lidt ekstra godt med her i indlægget.

Det skal du bruge penge på

Der findes et hav af produkter derude, som alle ’kan det hele’… Enkelte produkter er værd at bruge penge på, og på andre områder som f.eks. shampoo kan du med fordel spare lidt. En god shampoo er selvfølgelig en god ting, men om vinteren er det mindre vigtigt hvis der skal prioriteres – så spar på shampooen og køb en lækker ansigtscreme i stedet! Husk blot, at vælge en ’billig shampoo’ der tilfører håret fugt – så undgår du elektrisk hår

Generelt set har huden – uanset hvordan den reagerer på kulde – brug for at blive renset og ikke mindst fugtet hver dag. Gør du rens og fugtning til en fast rutine, vil småproblemer formentlig forsvinde helt af sig selv, og du vil ikke være på helt bar bund i vintermånederne. Dertil vil en ugentlig eksfoliering, også kaldet scrub, virke som en gang motion for huden. En god eksfoliering sikrer, at du slipper af med døde hudceller og dybtliggende snavs i huden porrer.

Køb produkter ud fra hudtype

Der kan være stor forskel fra mand til mand og dermed forskel på, hvad huden har brug for. Rådgiver du dig med en fagperson på området vil huden blive inddelt i kategorier, såsom; tør, fedtet, sensitiv og kombineret, og hvis du får styr på, hvilken hud du render rundt med, kan du meget lettere passe på den.

Det kan for de fleste godt betale sig, at rådføre sig med en professionel. Dog kan det også være lidt pricy frem for blot, at kaste sig ud i lidt selvstudier af ens hud. I sidste ende, kan du ved, at rådføre dig med en professionel, nok spare lidt penge på forkert creme og andet gøgl enhver kosmetik sælger vil prakke dig på.

Et par huskeregler om hudpleje

Såfremt huden ikke helt arter sig, og giver dig problemer, får du her et par huskeregler, som kan hjælpe dig videre i dit selvstudie af ansigtsbetrækket og behandling heraf.

Oplever du tør hud, så sats på mere fedtstof udenpå og indenbords. Drop sæben og varmt vand, som fjerner den naturlige fedt fra huden.

Oplever du røde og urenheder bør du se dig om efter hudplejeprodukter som ovenstående – tilføj dog et serum eller en olie med beroligende og selvfølgelig antiseptiske egenskaber. En fedtet vinterhud kan afhjælpes med en mild rens (husk nu, at det ikke skal være sæbe) og en masse fugt. Husk derfor en god hudpleje-rutine om vinteren!

Oplever du en hud, som er lidt af det hele, så behandl den, som var den sensitiv.

5 gode og brugbare vintertips

 1. Snup et lunkent bad. Kulden bider i os når vi er udenfor og vi har nok alle bare mest lyst til, at skrue helt op for varmen når vi så endelig står under bruseren. Et varmt bad kan dog være den hurtigste vej til udtørret og stram hud. Du vasker hudens naturlige olier, som holder huden beskyttet og smidig, væk, og du ender ud med en stram og tør hud. Hold derfor vandet lunket – eller snup så det varme bad, men gør det ultrakort!
 2. Spis fedt. Sørger du for, at indtage en masse fed fisk som makrel, sardiner og laks, sørger du for din hud og giver den et godt udgangspunkt for ikke, at fremstå tør og stram. Fed fisk indeholder Omega-3 olier, som fylder depoterne med fedtstyrer, som i sidste ende holder huden fugtet. Er du ikke så meget til fisk? Så se efter de smarte Omega-3 olie kapsler eller spis nødder, avokado eller hørfrø.
 3. Tre minutters tricket. Det her trick er helt genialt! Vidste du, at du får mest ud af både dit bad og dine hudplejeprodukter, når du får dem smurt på indenfor tre minutter efter badet? Jo før, jo bedre. Du forsegler dermed fugten i huden og den vil takke dig ved, at forblive veltilpas i længere tid.
 4. Drop det skummende renseprodukt. Skummer dit renseprodukt? Så stil det væk, og anskaf dig i stedet en version uden sæbeingredienser. Sæbe fjerner hudens naturlige olier, især i kombination med varmt vand (se punkt 1), og det gør huden endnu mere udsat og sårbar. Tørhed, urenheder og rødmen er næsten garanteret hvis man renser huden helt i bund. Husk så også lige, at håndsæbe kun er til hænderne… mænd!
 5. Skånsom barbering. Du bør i den kolde tid afsætte lidt ekstra tid til dine barberinger. Varm huden op med en klud, blødgør skægstubbene, barber med et skarpt og rent blad, og mæt endelig huden efterfølgende med en god ansigtscreme.
6 hurtige tips til manden
 1. Husk en god læbepomade, som ikke indeholder mineralske olier, der kun beskytter overfladen. Invester lidt ekstra i en god en af slagsen.
 2. Find et godt antiseptisk hudplejeprodukt, som kan fugte og beskytte huden mod urenheder. Husk også, at holde håndklæder og barbergrej rent.
 3. Indfør et godt renseprodukt uden sæbe og brug en godt fugtgivende ansigtscreme hver dag. Stjæl eventuelt en klat af kærestens fugtmaske – eller spørg pænt om lov. Kan du maskulinitet klare det, så fordel et par dråber ansigtsolie på huden før din fugtcreme hver dag – så vil du opleve mirakler!
 4. Håndcreme er din nye bedste ven! Undgå tør og sprukken hud på hænderne. Har du tidligere undgået håndcreme fordi det ofte dufter af blomster og parfume? Så er der håb forude. Der findes et hav af forskellige håndcremer på markedet – så find en der dufter bare lidt maskulint og enjoy!
 5. Er du meget ude i det kolde vejr, oplever du formentlig, at huden har en tendens til, at blusse rødt op når du kommer indenfor igen. Det er de små blodkar i huden, som er på overarbejde. Med en god kuldebeskyttende creme kan du mindste de røde og ømme kinder.
 6. Hænderne er ofte en af de ting, som det kvindelige køn bemærker og noterer sig. Der er dog intet maskulint over, at rende rundt med flækkede neglebånd og uplejede negle. På sigt vil flækkede neglebånd udvikle sig til ømme områder – så vær på forkant! Brug handsker eller håndcreme når du bevæger dig udenfor.
Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 28. januar 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 20. december 2019.