Hårtab hos kvinder: Sådan stopper du med at fælde hår

Cf
Din guide
Camilla, frisør
4 min læsning
Hårtab hos kvinder: Sådan stopper du med at fælde hår

Mange unge kvinder går i panik, når de konstaterer, at de fælder meget hår. Det er imidlertid meget normalt – også for kvinder i 20-35-års alderen. Og panik er ikke løsningen. I denne artikel ser vi nærmere på årsagerne til, hvorfor nogle kvinder fælder meget hår, og ikke mindst metoder til at stoppe hårtab blandt kvinder.

Der kan være mange årsager til hårtab hos kvinder

Der kan være mange grunde til, at kvinder fælder meget hår. Det er som sagt normalt også for unge kvinder at opleve hårtab. Faktisk vil 40 % af alle kvinder have oplevet synligt hårtab, når de fylder 40 år. Hårtab hos kvinder er især synligt omkring skilninger, som med tiden bliver bredere og bredere.

De fleste kvinder bemærker bl.a., at deres hovedpude er fuld af hår, som de har fældet i løbet af natten, ligesom hårbørsten pludselig har flere hårstrå siddende mellem tænderne. Det kan også være, du står med en hel håndfuld af dit eget hår, efter du har vasket det.

Det er en kilde til stor bekymring for mange kvinder, men der er heldigvis en løsning på hårtabet. Og i stedet for at gå i panik bør du hæfte dig ved, at du i 20-35-årsalderen kan have nemmere ved at behandle hårtabet effektivt.

Årsager til hårtab blandt 20-35-årige kvinder

Inden vi kommer til behandlingen, skal vi se på årsagerne til hårtab hos kvinder. For behandlingen afhænger i mange tilfælde, hvad der forårsager, at du fælder meget. Du skal med andre ord ikke kaste dig ud i alt for mange mere eller mindre tilfældige løsninger, før du har overvejet eller fået undersøgt, hvad hårtabet skyldes.

Dårlig, forkert eller usund kost kan medføre hårtab. Dine hårceller har brug for proteiner, omega-3-fedtsyrer, vitaminer samt jern og zink. En sund og varieret kost kan med andre ord styrke dit hår, så du ikke fælder så meget.

Mange kvinder oplever, at deres hårpleje er skyld i, at de fælder hår. Det kan være specifikke hårplejeprodukter, hårfarver, hårstylingprodukter og redskaber til at sætte dit hår – fx varme jern til at curle eller flade håret, som tørrer håret ud og dermed gør det mere udsat. En stram frisure kan ligeledes skade håret og gøre dig mere tilbøjelig til at fælde meget.

Hårtab hos kvinder kan være et symptom

Hårtab kan også være et symptom på, at der noget alvorligere i vejen – fx med dit stofskifte, som enten kan være for højt eller for lavt. Det kan skyldes lidelser i skjoldbruskkirtlen, ligesom lupus kan være årsag til, at du fælder hår. Har du andre symptomer, bør du selvfølgelig kontakte din læge.

Hvis du fælder meget, kan det desuden være tegn på hormonelle ændringer. Hormonelle ændringer kan opstå som følge af forskellig medicin, herunder p-piller, ligesom dine hormoner bliver påvirket under graviditet eller ved amning. På samme måde kan stress være en faktor i forhold til hormonel forandring, som medfører hårtab hos både kvinder og mænd.

For nogle kvinder er hårtab noget, der løber i familien. Hårtab er nemlig genetisk arveligt, og det kan altså være, at du ikke er den eneste kvinde i familien, der fælder hår.

Fælder du meget? Det kan du som kvinde gøre

Nu kender du lidt til de forskellige årsager til hårtab blandt kvinder i alderen 20-35 år. Lad os se på, hvad du som kvinde kan gøre for at stoppe med at fælde hår.

Hvis du ser andre tegn end hårtab på, at der er noget alvorligere galt med dig, skal du naturligvis søge læge.

Spiser du en meget usund og ensartet kost, er det et oplagt sted at sætte ind, hvis du som kvinde vil stoppe eller undgå hårtab. Spis balanceret og sundt med fokus på proteiner, vitaminer og omega-3-fedtsyrer. På den måde giver du ikke bare din krop, men også hår sund næring. Du kan evt. supplere din kost med vitaminer og andre kosttilskud, som er fremstillet specifikt for at stoppe hårtab hos kvinder.

Vitaminer mod hårtab hos kvinder

Vitaminerne kan også være en stor hjælp, hvis du fælder meget pga. hormonelle ændringer – fx efter graviditet eller ved amning. Det kan også være, du skal prøve at skifte p-piller eller anden medicin, der påvirker dine hormoner. Det kan du få at vide på apoteket eller ved at kontakte din læge. Hvis du som kvinde oplever hårtab i en periode, hvor du er meget stresset, så bør du naturligvis først og fremmest behandle din stress. Så vil du måske stoppe med at fælde hår helt automatisk.

Er det dine hår- eller stylingprodukter, der er skyld i dit hårtab, skal du selvfølgelig begrænse brugen af dem eller udskifte dem. I forhold til produkter, som du putter i håret, skal du være særligt opmærksom på potentielt skadelige stoffer og kemi, som kan være i produkterne. At du fælder meget, kan være dit hårs reaktion på stofferne.

Ud over spiselige vitaminer, som styrker dit hår indefra, kan du tilføre dit hår vitaminer udefra ved hjælp af forskellige specialprodukter med særlige vitaminer i, som også kan nedsætte hårtab hos kvinder. I så fald, så kan HairLust varmt anbefales. De har både kosttilskud specielt udviklet til kvinder, som fælder meget hår eller oplever hårtab. HairLust har ligeledes specialprodukter i form af hårmaske, hårolie samt shampoo og balsam til at få håret til at gro langt, fyldigt og sundt.

Hårtab er aldrig en rar oplevelse. Hverken for kvinder eller mænd. De fleste når at tænke, hvor længe bliver jeg ved med at fælde så meget? Ender jeg at blive skaldet eller skaldede pletter? Så galt går det heldigvis kun de allerfærreste, og med en målrettet indsats, kan du bremse eller i hvert fald nedsætte dit hårtab.

Oprindeligt udgivet 14. august 2018, opdateret mange gange siden
Du vil måske også læse om...
Stjæl tøsernes hårpudder
Indlæg

Stjæl tøsernes hårpudder

af Christoffer Steenbeck
Det kommer nok ikke som en overraskelse for dig, men piger har hemmeligheder. De har mange hemmeligheder! Især når det... Læs mere
Guide: Undgå fedtet hår med hårpudder
Indlæg

Guide: Undgå fedtet hår med hårpudder

af Christoffer Steenbeck
Har du nogensinde hørt fra de personer du omgås i hverdagen, eller for den sags skyld læst i et magasin, at en fedtet... Læs mere
M2 Eyelash Serum. Vippeserum der virker!
Indlæg

M2 Eyelash Serum. Vippeserum der virker!

af Camilla, frisør
M2 Eyelash Serum. Den originale vippeserum. Har du altid drømt om at få lidt længere vipper, men har du... Læs mere