Hovedbundsproblemer i efteråret

Cf
Din guide
Camilla, frisør
Hovedbundsproblemer i efteråret

Hovedbundsproblemer kan selvfølgelig forekomme relative alt efter hvem man spørger og hvori det reelle problem ligger. For nogen er elektrisk hår der stritter i alle retninger og tørre spidser et stort problem. Det er dem, som jeg i denne artikel vil hjælpe med et par tips og tricks. Jeg kan da allerede nu afsløre, at mine tips med garanti kan hjælpe dem med og overkomme deres hovedbundsproblemer.

Hovedbundsproblemer kan bl.a. bunde i elektrisk hår, hårtab og ubalance i hovedbunden

Der er ingen tvivl om, at hovedbundsproblemer kommer i mange ‘varianter’. Hvad der af nogen blot accepteres, som værende en ‘del af hårets eget liv’ - kan for andre være en indre kamp, som død og pine skal vindes.

Jeg har samlet de 3 hyppigste årsager til hovedbundsproblemer i denne artikel. Lur mig om jeg ikke gir’ dig både årsag og løsning her på ;-)

Elektrisk hår og tørre spidser

Om efteråret træder man ind og ud af op til flere gange på en dag. Hver gang det sker påvirker det lokkerne. Man skifter fra varme til kulde, tør til fugtig luft osv. - mange gange. Disse selvfølgelige og uundgåelige temperaturudsving påvirker håret.

Huen tages af, håret stritter i alle retninger, du skruer op for radiatoren for at holde varmen m.m. Kombinationen heraf er virkelig hårdt for dine lokker.

Undgå elektriske hår

elektrisk hår opstår idet lokkerne bliver tørre og selvsagt hungrer efter fugt. Ligesom de fleste af os oplever, at huden har brug for lidt ekstra - ligeså har håret. Det kan være en god ide og bruge hårprodukter der er ekstra fugtgivende. Det kan f.eks. være en fugtgivende shampoo, en fugtgivende balsam (conditioner), et fugtgivende stylingprodukt eller måske et fugtgivende leave-in hårplejeprodukt.

Et ekstra tip for at undgå elektrisk hår og tørre lokker vil være, at undgå føntørren. Hvis du er i sidste øjeblik og ikke har andre udveje kan du dog godt føntørre håret, men vær sikker på, at du ikke tørrer det helt. Stop gerne før det er helt tørt så du bevarer mest mulig fugt i håret. Fortsæt selvfølgelig indtil du ej heller ligner en der lige er kommet ud af badet...

Hårtab som følge af hovedbundsproblemer

Hovedbundsproblemer kommer, som tidligere nævnt - i mange varianter og former. En klassisk ‘fejl’ mange gør er at føntørre håret efter badet. Som nævnt i afsnittet ovenfor bør man (altid) hellere lade håret lufttørre - også i vintermånederne.

Derfor leder hyppig føntørring af håret til knækkede hårstrå

Hyppig føntørring af lokkerne leder til tyndere hårstrå, som leder til større sandsynlighed for at hårstråene knækker. Knækkede hårstrå gir’ selvsagt en visuel og fysisk tyndere hårpragt.

Invester i en god føntørrer der bevarer fugten i håret eller undgå og føntørre håret helt tørt. Du bør besøge din frisør hyppigere her i efterårs-og vinterperioden. Dette for og undgå yderligere spaltning af tørre spidser.

Det er i øvrigt helt naturligt, at vi i de kolde måneder fælder ca. 100 hårstrå per dag hvor vi i de varmere tider måske blot fælder ca. 25 hårstrå om dagen. Årsagen hertil er de skiftende temperaturer, som vi uundgåeligt udsætter lokkerne for samt vores brug af hovedbeklædning; hue, hat m.m.

Hårstråene vækster i forårs- og sommermånederne

Man skulle jo næsten tro, at ens hårstrå var planter, men den er god nok. Studier viser at hårstrå i forårs- og sommermånederne er i en vækstfase. Studiet konkluderer at kroppen producerer hårstrå for at beskytte hovedbunden mod solens stråler. Da vi ser langt efter solstrålerne i de kolde måneder fortæller det os jo helt naturligt, at produktionen af nye hårstrå ikke er den samme i efteråret.

Den skarpe læser vil nu spørge om hvorfor vi ikke blot bevarer status quo i efteråret og beholder manken? Plausible årsager til hårtab i vintermånederne er givet ovenfor, men kroppens generelle velbefindende spiller også ind. Bliver vi syge vil kroppen helt naturligt mindske blodtilførslen til de ‘mindre vigtige organer’ - herunder hovedbunden - hvis jeg skal sætte det helt groft op.

Slutteligt vil jeg bemærke, at hovedbundens tilstand og måske følgende hovedbundsproblemer afspejler din krops overordnede tilstand.

Der findes selvfølgelig hårprodukter der kan afhjælpe hovedbundsproblemer, men går man først igang med at anvende en hårprodukter mod hårtab bør man fortsætte. Jeg vil derfor til hver en tid anbefale, at man sover godt, spiser sundt, får sine vitaminer og måske lige læser mine råd ovenfor vedr. afhjælpning af hovedbundsproblemer i de kolde måneder førend man tyr til en investering i hårprodukter mod hårtab.

En hovedbund i ubalance

Et par hyppige kategorier indenfor hovedbundsproblemer er skæl, kløe, tørhed og fedtet hovedbund. Som tidligere nævnt ligger årsagen til en ubalance i hovedbunden højest sandsynligt i vejrskiftet og vores hyppige skift af temperatur og omgivelser (inde og ude).

Din radiator er et uundgåeligt “must-have” i hjemmet, men også ofte synderen og årsagen til hovedbundsproblemer i de kolde måneder. Kroppen skal generelt indstille sig på et ‘nyt miljø’ og vende sig til en tørre luft, som årsag af (formentlig) sjældnere udluftning i hjemmet. En tørre luft giver selvsagt en lavere luftfugtighed i hjemmet og dermed suger hårstråene al’ fugten når du bevæger dig udenfor. Det leder så til fint elektrisk hår! :-)

Du bør derfor altid sikre dig, at hårstråene er fugtet med et fugtgivende hårprodukt hvis før du bevæger dig ud i den fugtige vinterluft.

Oplever du derimod en tendens til hovedbundsproblemer i form af skæl og/eller en fedtet hovedbund kan årsagen ligge i hovedbeklædningen. Gemmer du håret væk under en varm hue vil hovedbunden blive ‘lukket inde’ og dermed, igen, skulle vende sig til et nyt miljø - og når hovedbeklædningen tages af - igen tilpasse sig. Man kan næsten bruge udtrykket; at håret stresses.

Hovedbundsproblemer med skæl

Hvide drys og generel kløe i hovedbunden er ikke nødvendigvis ensbetydende med eller årsagen til skæl. Er du i tvivl kan du konsultere din frisør, som formentlig hurtigt kan fortælle dig om det er skæl eller ej. Skæl kan både opstå i en tør og fugtig hovedbund. Behandlingen er ikke den samme og du bør vælge et hårprodukt til enten fedtet hovedbund med fedtet skæl eller et hårprodukt til tør hovedbund med tørre skæl.

Jeg håber at mine tips og tricks til afhjælpning af hovedbundsproblemer i efteråret kan hjælpe dig godt på vej.

Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 28. januar 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 12. december 2019.