Kokosolie til hele kroppen. Få +37 grunde til at bruge kokosolie!

Kokosolie til hele kroppen. Få +37 grunde til at bruge kokosolie!

Kokosolie har altid været et yderst alsidigt (og vegansk) vidundermiddel. Et produkt der kan bruges i alt fra madlavning til hud-og hårpleje. Der er næsten uanede muligheder. Du får her i artiklen +35 årsager til hvorfor, at du altid bør ha’ kokosolie i hjemmet.

Kokosolie til hele kroppen. Få +37 grunde til at bruge kokosolie!

Kokosolie i håret

Vidste du, at kokosolie er blevet brugt i håret gennem flere hundrede år, som en effektiv pleje af håret? Det er oliens unikke sammensætning der gør den ekstra godt som hårpleje. Kokosolie tilfører håret fugt og er dermed den perfekte naturlige hårkur.

 1. Du kan opnå en ekstra, ekstra fugtgivende effekt med kokosolie ved at tilføre den i et tørt hår. Et tørt hår higer efter fugt og vil dermed suge olien til sig. Har du først været i bad er håret fugtet og hårstråene har formentlig fået stillet behovet for fugt med vandet fra bruseren. Det kan derfor anbefales, at tilføre kokosolie i tørt hår for at opnå en ekstra god effekt.
 2. Det er nok ingen hemmelighed, at en tør hovedbund og skæl ofte går hånd i hånd. Hører du til dem, som har tendens til en tør hovedbund? Så kan du med fordel bruge 5 minutter inden du skal i seng på at give dig selv eller få hjælp fra en kæreste/veninde til en hovedbundsmassage med kokosolie. Husk at lægge et håndklæde på hovedpuden. Vask kokosolien ud af håret morgenen efter. Dine hårstrå og hovedbund vil takke dig! En bonus ved hovedbundsmassage er, at hovedbundsstimulering øger hårvækst.
 3. Kokosolie kan bruges som balsam i håret og give dine hårstrå et friskt og lækkert (fugtgivende) pust. Brug en spiseske til at skrabe en god mængde olie op. Varm olien op i hænderne og stryg den gennem håret. Blødt, lækkert og duften af Bounty. Mums!

Kokosolie på huden

 • Tørre albuer?
 • Tørre hæle?
 • Tørre læber?
 • Mangler du en bodyscrub?
 • Mangler du en hårkur?
 • Mangler du barberskum?
 • ... og mange, mange andre årsager til at ha’ kokosolie i hjemmet

Udover at kokosolie er det perfekte sidekick til en effektiv hårpleje er det ligeså til huden. Der er mange gode egenskaber i den hvide olie, som huden vil elske dig for at få påført. Ligesom i håret vil kokosolie også have en god fugtgivende effekt på huden.

 1. Brug den den på albuer, hæle, læber m.m. Kokosolie indeholder et hav af antioxidanter, som kan afhjælpe rynker og generel hudirritation.
 2. Svøb fødderne ind i kokosolie og kom eventuelt en strømpe udover hvis du vil bevæge dig rundt alt imens virkningen tager effekt. Du kan også roligt lægge dig til at sove med kokosolie i strømpen. Så får fusserne ekstra tid til at suge olien til sig. Vask fødderne om morgenen, selvfølgelig...
 3. Står du i badet og er løbet tør for bodyscrub? Tør det værste vand af kroppen og list ud i køkkenet for at finde din kokosolie, som du selvfølgelig har i hjemmet ;-) Find en skål frem; bland kokosolie med lidt sukker og rør indtil du opnår en god ensartethed. Du kan roligt tilføre mere sukker hvis du ønsker en mere krads bodyscrub. Tilbage i badet og skrub huden med din kokosolie bodyscrub. Døde hudceller får hurtigt ben at gå på, din krop bliver dejlig blød og du dufter helt fantastisk af kokos.
 4. Er du løbet tør for barberskum? Frygt ej. Gæt hvor jeg vil hen med det her tip. Du kan faktisk godt bruge kokosolie til barbering. Sidegevinsten er, igen, at du får en dejlig fugtig hud og dufter skønt.
 5. Kokosolie er en utroligt effektiv ‘fugtighedscreme’. Huden bliver fugtet og gøres dejlig blød. Det er dog ikke alle hudtyper, som bryder sig om eller kan tåle direkte påføring. Er du i tvivl om din hud kan tåle det? Påfør kokosolie på et lille område og se hvordan din hud reagerer.

Kokosolie som hudpleje i ansigtet

 1. Er du løbet tør for make-up fjerner eller vil du bare prøve noget nyt? Så kan kokosolie være din nye make-up fjerner. Brug klør fem eller en vatrondel til at massere olien ind i huden. Præcis ligesom du ville gøre med din normale make-up fjerner.
 2. Kokosolie som natcreme er ligeså en mulighed. Som før nævnt indeholder olien antioxidanter, som kan glatte rynker og ujævnheder alt i mens du sover.
 3. Man skal nok altid træde varsomt med ‘olie i håret’ og mængderne skal være små. Men. Stritter øjenbrynene lige en anelse for meget kan du bruge kokosolie til at forme dem. Find en gammel øjenbrynsbørste og fordel olien med den. Hold dig til et tyndt lag og ikke i store mængder.

Kokosolie på læberne

 1. Tørre læber oplever vi nok alle fra tid til anden. Du kan med fordel smøre læberne med lidt kokosolie og dermed tilføre dem naturlig fugt. Du kan tilmed knuse lidt læbestift og røre den op med lidt kokosolie; så får du en fugtgivende lipgloss i præcis den farve du ønsker dig. Dine læber vil endda dufte af Bounty indtil næste måltid eller kys. Bonus? Ja!
 2. Er dine læber ekstra, ekstra tørre eller skal de blot forkæles lige lidt mere? Så kan du med fordel blande en spiseske kokosolie med lidt farin og honning. Voila; en hjemmelavet scrub til læberne.
 3. Lider du af forkølelsessår? Dup let forkølelsessåret med lidt kokosolie og minimer dermed udbredelsen af bakterier fra såret.

Kokosolie på kroppen

 1. Jeg har engang hørt, at man kan anvende olien som deodorant. Jeg har dog aldrig selv afprøvet det, men olien skulle efter sigende kunne holde lugten i skak. Jeg forestiller mig dog, at man bliver noget fedtet under armenene. Ihvertfald indtil den er tørret ind.
 2. Kokosolie har en blokerende effekt, som gør den delvist velegnet som solcreme. Der er dog ingen tvivl om, at man ikke må erstatte en rigtig solcreme. Beskyttelsen i olien svarer til en faktor 5… man bør derfor ikke udelukkende anvende kokosolie som solcreme!
 3. Efter en lang dag i solen har huden brug for pleje. Kokosolie som aftersun er faktisk en fornuftig idé. Kokosolie har en lettere afkølende effekt - hvilket vi nok alle kan nikke genkendende til ville være dejligt efter en dag i solen.
 4. Kokosolie kan også anvendes som sårsalve. Smør olie på såret for at forhindre udefra kommende bakterier i at trænge ind i såret. Kokosolie er dog ikke en erstatning for eventuelle lægemidler.

Kokosolie i madlavning

Nu har jeg gemt den nok mest obvious anvendelse af kokosolie her til sidst. Det gør den dog ikke mindre spændende!

 1. Kokosolie er idéel til bagning, som alternativ til smør - da den kan modstå høj varme. Du kan ligeså bruge olien til stegning og erstatning for diverse billige olier man køber i supermarkedet.
 2. Køber du en 100% ren kokosolie kan du anvende den samme olie i køkkenet, som i badeværelset.
 3. Indholdet af MCT i kokosolie kan øge din krops fedtforbrænding. Triglyceriderne i kokosolie går direkte i leveren hvor de bliver omdannet til energi. Dermed lagres de ikke som fedt i kroppen.
 4. Blandes kokosolie og chiafrø vil man få nogenlunde samme effekt som koffein. Du vil formentlig opleve en ekstra opkvikkende effekt når du er sidst på dagen.
 5. Drop smørret og smør dit brød med en lille teske kokosolie. Du får en dejlig frisk smag til brødet og en masse god næring gennem kokosolien.
 6. Kokosolie som coffee creamer kunne være et hit. Hæld kaffen i kruset og tilsæt en skefuld kokosolie (alt efter smag). Du får en dejlig smag og duft af kokos samt en cremet smag og konsistens. Præcis som hvis du havde brugt mælk, kaffefløde eller måske creamer. Kokosolie er ligeså et godt naturligt alternativ til sukker eller andet sødemiddel.
 7. Før de smarte kogeplader med induktion havde vi nok alle støbejernspander i hjemmet. Det var dengang - og er lige så i dag, hvis du har en støbejernspande i køkkenet - en god idé at smøre sin pande med kokosolie. Du kan selvfølgelig også bruge kokosolie på en pande til induktion. Du vil opleve at tilberedning af mad på panden slipper lettere.
 8. Vi anvender formentlig alle olie, margarine, smør eller andet fedtstof under madlavning. Vidste du, at kokosolie ikke kan oxidere under høj varme, som mange andre olier gør og dermed tåle en højere temperatur? Så står du overfor at skulle tilberede mad under høj varme kan det anbefales og anvende kokosolie under tilberedningen.
 9. Kokosolie til bagning er ligeså et hit. Skift mængden af smør fra opskriften ud med kokosolie. Det umiddelbare bud vil være en 1:1 konvertering. Så nemt er det.
 10. Ondt i halsen? Smør svælget med et par skefulde kokosolie. Det burde gøre det nemmere og mere behageligt at indtage mad io sygdomsperioder.
 11. Kokosolie er meget mættende. Du kan derfor med fordel indtage en til to skeer med kokosolie inden måltidet og dermed få følelsen af, at du bliver hurtigere mæt.
 12. Smoothie med smag af kokos. Når vi laver smoothies sødes der ofte med sød frugt, sødemiddel eller lignende. Prøv at tilsæt kokosolie i stedet. Du får en lækker cremet smoothie med en god duft.

Kokosolie i hjemmet

Du har nok allerede afluret, at kokosolie kan anvendes til et hav af formål. Et, måske, indtil nu, overset område er kokosolie i hjemmet. Nærmere bestemt i husholdningen. Udover madlavning, som er beskrevet så fint ovenfor.

 1. Hjemmelavede stearinlys af kokosolie er faktisk en mulighed. Køber man stearinlys i en butik er de ofte fyldt med diverse kemikalier samt duft-og farvestoffer, som fremmer deres udseende og duft. Bland kokosolie med æteriske olier, som giver et boost til duften. Vupti. Du har et lækkert hjemmelavet stearinlys af kokosolie.
 2. Det er nok sjældent at skoene ‘bliver pudset’, men når de gør er det ofte med en dyr skocreme fra skobutikken. Vidste du, at man kan anvende kokosolie til formålet? Hæld en teske kokosolie på en pudseklud og gnub olien godt ind i skoen. Det er næsten en skam, at de sidder helt nede på fødderne. Tænk engang; sko der dufter af kokos!
 3. Tæm støvet med et let lag kokosolie. Det lyder måske lidt skørt, men det er effektivt. Smør et tyndt, tyndt lagt på den sorte hylde i stuen og lade det tørre. Nu vil støvet have svært ved at fæstne sig.
 4. Tyggegummi i håret kan være enhver langhåret piges værste mareridt. Der er dog hjælp at hente med kokosolie ved hånden. Smør hårstråene omkring tyggegummiet godt og grundigt ind i kokosolie og vrik det forsigtigt ud af håret.
 5. Drop den alt alt for fedtede kædeolie til lynlåsen og brug i stedet lidt kokosolie når lynlåsen skal smøres. Smør lynlåsen fra ende til anden med en klud (med kokosolie på). Lad den hænge et døgns tid og du har nu en lynlås der nærmeste selv kan køre baglæns...
 6. Har du børn med lus eller oplever du det selv fra tid til anden? Smør hårstråene med kokosolie og lusene vil få sværere ved at hænge fast. Du bør dog altid anvende en lusekur sideløbende.
 7. Har du pletter i hjemmet der er forsøgt fjernet af op til flere gange tidligere? Prøv at smør dem ind i kokosolie. Ofte kan det være løsningen.

FAQ - ofte stillede spørgsmål om kokosolie

Svar på spørgsmål:

Går man i dybden med de forskellige varianter af kokosolie man kan købe online og i supermarkederne vil man opdage, at der er stor forskel i kvaliteten. Kvaliteten er utrolig vigtig da man ellers ligeså godt kunne anvende en klassisk olie til madlavning, hudpleje osv.

Vælger man en kokosolie af høj kvalitet er man sikret de forskellige gavnlige vitaminer, mineraler og antioxidanter. Det er derfor vigtigt, at man ikke går på kompromis med valg af kokosolie.

Man bør som hovedregel altid se efter en ‘økologisk koldpresset kokosolie’. Det er den ene måde hvorpå man er sikret kokosolie i den reneste form. Produktet er utroligt alsidigt og har mange, mange anvendelsesmuligheder, som også er godt beskrevet her i artiklen.

Kokosolie fungerer godt til skønhedspleje, madlavning m.m. Det er her tale om et produkt der er både for krop og sjæl. Indvortes som udvortes!

Svar på spørgsmål:

Anvendelsesmulighederne med kokosolie er uanede. Jeg har her i artiklen beskrevet en lang række af dem. Du skal dog ikke være overrasket hvis der findes endnu flere gode idéer og forslag derude. Kokosolie kan alt.

Svar på spørgsmål:

Krop og sjæl. Indvortes som udvortes! For mere end 4.000 år siden fandt asiaterne ud af, at kokosolie besad en lang række gode egenskaber. Kokosnødden, som kokosolie er udvundet fra besidder en lang række sundhedsfremmende egenskaber, som vi kan nyde utroligt godt af. Det er dog ikke mere end blot få år siden, at vi, danskere, fik virkelig smag for god kokosolie.

Kokosolie klassificeres af eksperterne som værende en ‘superfood’. Dette eftersom at produktet indeholder en unik sammensætning af antioxidanter, vitaminer og mineraler. Det er essentielle næringsstoffer, som vores krop higer efter. Det er ligeså næringsstoffer der skal komme udefra da kroppen ikke selv kan producere dem.

Kokosolie er bl.a. rig på laurinsyre, som har en antibakteriel og svampedræbende egenskab. Sammenlignet med f.eks. olivenolie og andre klassiske typer af olie kan kokosolie trænge let ind i hud og hår. Derudover er netop denne olie utroligt fugtgivende.

Kokosolie er derfor godt for krop og sjæl. Punktum.

Svar på spørgsmål:

Ja. Kokosolie er superfood! Med sin unikke sammensætning af antioxidanter, vitaminer og mineraler er kokosolie et utroligt produkt fra naturens side.

Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 27. april 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 18. december 2019.

Du vil måske også læse om...

TEST: 3 læbepomader med farve testet

TEST: 3 læbepomader med farve testet

af Rikke, skribent & makeup artist
Går man lidt op i sine læber vil ønsket afgjort være, at man altid havde velplejede, flotte og ikke mindst kysseklare...
Frisørens 7 tips til perfekte krøller i håret

Frisørens 7 tips til perfekte krøller i håret

af Katja, skribent & frisør
Krøller et helt fantastiske. Perfekte krøller giver selvtillid af dimensioner! Der er dog ingen tvivl om, at...
Bedste Foundation: Makeupartistens guide til foundation

Bedste Foundation: Makeupartistens guide til foundation

af Rikke, skribent & makeup artist
Den bedste foundation til netop din hud er grundlaget for den perfekte makeup. Uanset formålet - hverdag eller fest, kan...
Bedste Vandfaste Mascara: Læs makeupartistens guide til valg af vandfast mascara

Bedste Vandfaste Mascara: Læs makeupartistens guide til valg af vandfast mascara

af Rikke, skribent & makeup artist
For langt de fleste kvinder – inklusiv mig selv – er mascara nok det skønhedsprodukt, som vi helst ikke vil være...