Paste, pomade, voks. Hvad er forskellen?

Udvalget af hårprodukter er enormt og det kan være en jungle, at finde rundt blandt alle de forskellige varianter. Hårprodukter, som kan købes hos frisøren eller online, har 9/10 gange det engelske navn stående på emballagen. Altså navnet, som dækker over typen af hårprodukt. I denne guide til de forskellige typer af hårprodukter vil jeg derfor tage udgangspunkt i den engelske betegnelse og så vidt muligt forsøge, at finde den danske betegnelse.

Paste, pomade, voks. Hvad er forskellen?

🥇Dagens tilbud på pomade

-69%

American Crew light Hold Styling Gel 250 ml

"American Crew"

59 kr.
185 kr.

Lær om de forskellige hårprodukter

Det er ikke alle betegnelser, som vi har et dansk navn for, men jeg vil i stedet forsøge, at give dig et par eksempler på produkter undervejs.

Kender du forskellen på hair paste, pomade, hair creme og voks? Hvad så med gele, creme eller clay? Der er også skum, hårspray, olier og serum. Alle disse er forskellige typer af hårprodukter, som nemt kan forvirre de fleste. Hvilket hårprodukt er det rigtige for dig?

Jeg håber lidt på, at du læser denne guide og efterfølgende tænker; var det bare sådan det hang sammen…

Her på Hair-blog.dk er fokus lige nu på hårprodukter til manden, men du kan i denne guide også finde et par produkter der er ’unisex’. Læs denne guide og briller efterfølgende med din paratviden om hårprodukter!

Pomade

Pomade er ofte et oliebaseret stylingprodukt, som er beregnet til, at skabe en styling med et slikket og skinnende look. Pomade anvendes ofte i stedet for gele og kan bruges til det traditionelle pomadehår eller ’duck tail’ (red. Duck tail – frisuren, som John Travolta har i Grease). En anden karakteristika ved pomade er, at produktet ikke tørrer ud. Det giver mulighed for restyling i løbet af dagen.

Oliebaserede pomader er nogle af de ældste stylingprodukt der findes. I dag er de fleste pomader vandbaseret. Det siger næsten sig selv, at oliebaserede stylingprodukt kan være umådeligt svære, at få ud af håret igen. Oliebaserede stylingprodukter giver en langvarig effekt, men det kommer med en pris. Alt, hvad du måtte kunne bruge til, at fjerne disse oliebaserede hårprodukter fra håret, vil også fjerne alle naturlige olier i hovedbunden. Det er bestemt ikke sundt.

Der findes i dag et fornuftigt udvalg af vandbaserede pomader. De er groft sagt et spin-off af den originale. Effekten i håret er den samme, men denne kan vaskes ud blot med vand. Så går du efter pomade? Så find en vandbaseret en af slagsen. American Crew Pomade er vandbaseret!

Hair Paste

Der er ikke nogen umiddelbar definition på ”hair paste” i det danske sprog. Jeg kan nok bedst beskrive hair paste, som en sammenblanding af forskellige typer af stylingprodukter. Typisk er hair paste en smule tykkere i konsistensen end pomade, men blødere end den traditionelle hårvoks. Hair paste har konsistens som tandpasta og enkelte skal varmes lidt op i håndfladerne inden de tilføres i håret. Hair paste har ofte et medium til stærkt hold og er vandbaseret.

Ofte kommer hair paste i en emballage med pumpe. Et godt eksempel på en populær hair paste kunne være Fudge Matte Hed. Fudge har så valgt, at kalde dette stylingprodukt en ’texture paste’. Kært barn har mange navne.

Wax / Hårvoks

Hårvoks er en af de mest brugte betegnelser, som kan dække over ALT til håret. Alt efter hvor du er i verden, vil ’hårvoks’ betyde noget forskelligt. I lande hvor der ikke i eget sprog er navne for pomade, hair paste og gele – vil disse blive kastet ind under kategorien; hårvoks.

Dog har ’hårvoks’ to ting tilfælles. De størkner ikke i håret og har typisk et let shine. Hvad er forskellen så lige på hårvoks og pomade? Hårvoks har typisk et let hold og høj shine – hvor en pomade typisk vil have et medium til stærkt hold med høj shine; dog størkner ingen af dem.

Clays / Clay voks

Til dem der ikke vidste det, så er clay voks et forholdsvis nyt stylingprodukt på markedet. Hvor gele og pomade har eksisteret i flere årtier; er clay voks kommet indenfor de seneste 10 år. Clay voks har rent faktisk ler på ingredienslisten. Det er leret i voksen der giver en mat effekt i håret. På ingredienslisten vil ler hedde ’bentonite’.

Kort sagt er clay voks en klassisk hårvoks; blot med en mat effekt i håret.

Min all-time favourite i clay voks må siges, at være Sebastian Xtah Crude Clay. Clay voksen over dem alle! Den findes desværre ikke længere, og jeg leder fortsat efter en erstatning.

Hair cremes

I stedet for en fast, voksagtig konsistens af pomade eller hair paste, har hair cremes en tykkere, men dog fortsat flydende konsistens. Hair cremes bruges ofte til tæmning af kruset hår eller til at rette naturlige krøller ud. De fleste af denne type af stylingprodukter giver håret et medium hold en let eller ingen shine. Er det så en clay voks, i flydende form? Næsten…

Hair gel / gele

Jeg husker tydeligt den lilla gele fra supermarkedet til 7,95. Det var mit første stylingprodukt! Mon ikke, at vi alle på et eller andet tidspunkt har brugt gele?

Gele er vandbaseret og ingredienslisten består typisk af forskellige varianter af alkohol og kemikalier der størkner håret. Gele efterlader håret skinnende og med MEGET hold. Min holdning til gele kan måske fremstå lidt forudindtaget, men mit bedste råd er nu også; hold dig fra gele…

Mousse / hårskum / hårmousse

Dette er i mine øjne mere et hårplejeprodukt frem for et stylingprodukt. Der findes dog enkelte varianter, som indkapsler håret i kemiske forbindelser; også kaldet polymerer. Polymerer giver håret et fyldigt look.

I øjeblikket er der et stor hype omkring milk_shake Whipped Cream. Det er en leave-in hårskum, som styrker hårets farve, tilfører fugt og giver hårstråene et blødt og sundt look. Dertil dufter den helt fantastisk!

Serum

Til mænd med længere hår vil serum kunne hjælpe med, at tæmme krus og flyvske hårstrå. Det er dog fortsat nok de færreste mænd, som vil kaste sig ud i anvendelse af serum til håret. Serum kan dog bruges til, at tilføre håret lidt shine og ikke mindst pleje.

Med tiden har den klassiske definition på serum udviklet sig og vi ser i dag et hav af forskellige varianter af serum, som alle har en ekstra gavnlig effekt; varmebeskyttelse! Mænd, beskyt nu håret, selv når det blot føntørres. Et godt eksempel på en unisex serum er milk_shake Glistening Milk.

Hair oil / hårolie

Hårolie kan gøre underværker i et tørt og ødelagt hår. Produktet tilfører håret de olier, som mangler og reparerer de ødelagte hårstrå. Det største problem med den klassiske hårolie er, at den efterlader håret fedtet og uden hold. Vil du dog alligevel forsøge dig med hårolie? Så find en variant, beskrevet, som en tørolie. Tørolie absorberes hurtigere i hårstråene og håret burde ikke fremstå fedtet efter brug.

Hårolie er dog ikke et populært valg, til mænd, med denne generations hårmode og stylingprodukter.

Hairspray / hårspray

Håret er stylet og det sidder præcis som du ønsker det. Ræk så ud efter din hårspray og lås frisuren! Der findes et hav af forskellige hårsprays derude, men ingen er decideret til os mænd. Vi må derfor bevæge os ind på kvindernes marked og finde en variant, som ikke dufter af blomster og sommerfugle.

Nok om hårspray.

Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 4. august 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 21. december 2019.

Du vil måske også læse om...

Julekalender 2020 - Find den bedste beauty pakkekalender!

Julekalender 2020 - Find den bedste beauty pakkekalender!

af Camilla, skribent & frisør
December måned er fuld af jul, hygge og kærlighed! Men hvorfor ikke forkæle sig selv eller en du har kær med én...
5 fantastiske egenskaber ved hårmousse

5 fantastiske egenskaber ved hårmousse

af Camilla, skribent & frisør
Vidste du, at mousse til håret er meget mere end blot styling af krøllede lokker? Det er ofte en udbredt...
Sådan bruger du tørshampoo + 3 tips!

Sådan bruger du tørshampoo + 3 tips!

af Camilla, skribent & frisør
Tørshampoo er et helt fantastisk hårprodukt, som man ikke kan leve uden når man først har prøvet det. Produktet...
TEST: 3 læbepomader med farve testet

TEST: 3 læbepomader med farve testet

af Rikke, skribent & makeup artist
Går man lidt op i sine læber vil ønsket afgjort være, at man altid havde velplejede, flotte og ikke mindst kysseklare...