Sådan slipper du for kløende hovedbund

Cf
Din guide
Camilla, frisør
Sådan slipper du for kløende hovedbund

Der er intet værre end en kløende hovedbund. Jo mere du klør, desto værre bliver det. Og hvad skal du så gøre?
I denne guide kommer vi dig til undsætning og giver dig gode råd til både forebyggelse og behandling af din kløende hovedbund.
Det er vigtigt at kende til de aktuelle symptomer for at vælge den rette behandling – derfor lægger vi ud med at se nærmere på, hvad kløe i hovedbunden er, samt hvorfor det opstår.

Hvad er kløe i hovedbunden?

Kløe i hovedbunden er en lidelse, som er meget udbredt og dermed også meget almindelig. Langt størstedelen af alle mennesker oplever flere gange i løbet af livet, at deres hovedbund klør og er irriteret.

Kløe i hovedbunden kan skyldes en række forskellige ting som f.eks. lus, stress, psoriasis eller sensitiv hud. Afhængig af årsagen kan du relativt nemt komme din kløende hovedbund til livs med en let behandling.

I svære tilfælde kan kløe i hovedbunden skyldes mere krævende hudsygdomme, hvor det er nødvendigt med en stærkere behandling.

Symptomer på kløende hovedbund

”Min hovedbund klør – hvad gør jeg?” – Dette spørgsmål har mange danskere før dig siddet med, og de har grublet over, hvad der skal til for at komme den kløende hovedbund til livs.

Det er dog først og fremmest vigtigt at finde ud af, hvilke symptomer du har, så du kender til det egentlige problemer og dermed kan behandle effektivt derefter.

Hvis du både oplever kløe i hovedbunden og nakken, kan det skyldes, at du lider af neurodermatitis. Neurodermatitis er en kronisk kløende tilstand, der opstår i hårbunden og typisk sidder i nakkehårene. Denne lidelse opstår oftest af vanekløen, og du bør derfor omgående tvinge dig selv til at holde op med at klø igen.

I svære tilfælde af kløe i hovedbunden kan du også risikere at opleve hårtab. Hårtab kan skyldes en del forskellige ting, men i forbindelse med hovedbundskløe vil det oftest være pga. kroniske tilfælde af psoriasis.

Hårtab sammen med kløe i hovedbunden skyldes f.eks. infektioner i hovedbunden, som kan være bakterie- eller svampeinfektioner. Derudover kan det skyldes en autoimmun sygdom, som resulterer i pletvis skaldethed.

Oplever du hårtab i forbindelse med dine symptomer på kløende hovedbund, så frygt dog ej – selvom det er en irriterende periode og udfordring at skulle igennem, så vokser håret oftest tilbage efter endt behandling.

Irritation er også et af de hyppige symptomer på kløende hovedbund, hvor huden f.eks. forekommer tør og stram. Oplever du en irriteret hovedbund, som tilmed klør, så kan det skyldes en række faktorer såsom stress, forurening eller relativt skrappe hårprodukter. Disse kan være medvirkende til at gøre huden i hovedbunden ekstra sensitiv, hvormed du nemmere vil komme til at opleve irritation og kløen.

Behandling af kløende hovedbund

For at opnå den bedste og mest effektive behandling af kløende hovedbund er det vigtigt, at du får identificeret årsagen til problemet. Du kan gennemføre nok så mange lusekure og kæmme dit hår for luseæg i ét væk, men hvad nytter det, hvis din kløende hovedbund er forårsaget af f.eks. stress eller overproduktion af gærsvamp?

Hvis du er i tvivl om dine symptomer og årsager til kløen, bør du kontakte din læge eller en dermatolog (hudlæge), så vedkommende kan give dig et klart svar på, hvad dine problemer skyldes.

Hvis du oplever kløen i hovedbunden pga. skæleksem eller psoriasis, så kan det ofte være et resultat af eksterne hårprodukter, og du bør derfor teste nogle nye for at se, om dette afhjælper problemet. Du kan bl.a. være opmærksom på at bruge en mildere shampoo, og du kan forsøge at vaske dit hår og dine hovedbund med koldt vand i stedet for varmt vand.

Skyldes dine problemer med kløende hovedbund lus, så skal du gennemgå en grundig lusebehandling, hvor du både kommer levende lus og eventuelle æg til livs én gang for alle.

En kløende hovedbund kan dog også være et resultat af en sensitiv hud, og i så fald skal du kigge mod andre behandlings- og forebyggelsesformer. Du kan opleve sensitiv og kløende hud, hvis du vasker dit hår for ofte og med en forkert eller for kraftig shampoo.

Hvis du først oplever problemer med sensitiv hud, så skal du være ekstra opmærksom på behandlingen, da det ellers kan udvikle sig til en ond cirkel. Sensitiv hud kan give kløe, og når du klør igen, kan det give inflammation i hovedbunden. Dette skaber så endnu mere kløen, og sådan fortsætter spiralen.

Hvis du ønsker at behandle din kløende hovedbund på egen hånd og med det samme, kan du begynde at bruge en kombination af Scalp Cure og Hair Clean shampoo fra AB. De antiseptiske produkter er baserede på den effektive australske tea tree oil, som er med til dels at rense din hovedbund og samtidig modvirker bakterier.

Scalp Cure fra AB tilhører fugt til dit hår og din hovedbund, hvormed den lindrer kløe og irritation. Den er ligeledes effektiv som behandling mod skæl, da den trænger ned i hårsækkene og hovedbunden, hvor den modvirker bakterier.
Hair Clean shampooen er god til at rense både hår og hovedbund for eventuelle rester fra stylingprodukter. Samtidig tilhører den både hår såvel som hovedbund den nødvendige fugt uden at irritere hovedbunden yderligere.

Forebyggelse af kløe i hovedbunden

Forebyggelse af kløe i hovedbunden er nødvendigt for at stoppe problemerne i opløbet. Eftersom en kløende hovedbund kan være et resultat af mange forskellige faktorer, lidelser samt interne og eksterne årsager, så er det ikke sikkert, at hver forebyggende metode rent faktisk virker.

Der er dog ingen grund til ikke at passe på, gå forsigtigt til værks og udføre de forskellige forebyggelsesmetoder løbende. På den måde mindsker du generelt risikoen for kløe i hovedbunden, og hvis problemerne endelig opstår, kan du lettere behandle, end hvis du havde ladet stå til fra starten af.

Tips til forebyggelse af kløe i hovedbunden:

 • Undgå alt for langt og fedtet hår, da dette giver anledning til lus
 • føntørrer du dit hår ved høj varme, kan dette irritere huden og resultere i hovedbundskløe
 • Undgå for så vidt muligt længere perioder med stress, da dette også er en stor medvirkende faktor til sensitiv hud, hovedbundsirritationer og kløende hovedbund
 • Vask ikke dit hår oftere en højst nødvendigt, og vask gerne med koldt vand og en mild shampoo
 • Undgå at kradse og klø dig selv i hovedbunden, hvis du kan lade være – ellers risikerer du at få de mindste symptomer til at vokse sig op til store problemer
 • Du kan løbende anvende shampoo og creme mod tør og irriteret hovedbund, hvis du har disse symptomer – på den måde holder du hovedbunden sund og fugtig

Årsager til kløe i hovedbunden

Der findes en række forskellige årsager til kløe i hovedbunden. Det er altid vigtigt at kende til dine årsager til kløe i hovedbunden, før du påbegynder en eventuel behandling.

Kender du først til årsagerne og symptomerne, så er det også lettere at vælge den rette behandlingsform og dermed opnå det mest effektive resultat.

Årsager til kløe i hovedbunden er typisk:

 • Allergi
 • Stress
 • Skældannelse
 • Tør hovedbund
 • Psoriasis
 • Andre hudlidelser
Vi opdaterer løbende indholdet i vores artikler med ny viden. Dette for at holde dem opdateret og mest aktuelle. Denne artikel er senest opdateret den 28. januar 2020. Artiklen blev oprindeligt udgivet den 03. marts 2017.