Udtørrer alkoholen, i hårprodukterne, håret?

Cf
Din guide
Camilla, frisør
2 min læsning
Udtørrer alkoholen, i hårprodukterne, håret?

Et spørgsmål som ofte bliver stillet er om alkohol I hårprodukter er skadende for håret. De fleste tror at hårprodukter med alkohol udtørrer håret og ødelægger det. Det er til dels sandt, men samtidig ikke helt rigtigt.

Alkohol i hårprodukter og generelt

Alkohol er overordnet betegnelse for en familie af kemikalier, alkohol er altså ikke et enkelt kemikalie. Det alkohol kemikalie du formentligt bedst kender er ethanol. Ethanol bruges ofte i hårspray hårprodukter. Ethanol bruges samtidig i drinks og andre alkoholiske drikke.

Et andet alkohol kemikalie er isopropul alkohol eller rengørings alkohol. De er forholdsvis ens, men hvis du bestiller en drink på et diskotek vil du helt sikkert helst have ethanol alkohol og ikke isopropul alkohol. Teknisk set er alkohol en substans indeholdende en hydrocarbon gruppe sammensat med en OH gruppe. Det er formentligt ligegyldigt for dig. Men hvad du skal vide er at alkohol har meget forskellige funktioner og egenskaber. De forskellige alkoholer bruges i forskellige produkter af forskellige årsager og ud fra deres egenskaber. Der er tusindvis af forskellige alkoholer. Nogle er faste, nogle er flydende, nogen kan spises hvorimod andre ville slå en ihjel hvis man drak dem.

Så et hurtigt svar som at ’alkohol er ødelæggende for dit hår’ vil være forkert.

Mange alkoholer er ligefrem sunde for håret, andre er ikke så gode mod hår og skin. Alkoholer som bruges til at gøre et produkt nemt at arbejde med, og fordampe hurtigere, er ikke godt får håret. Ethanol er et af disse typer alkohol. ’Fedtrige’ alkoholer hjælper med at fugte både hår og hud samtidig med at begge bliver bløde. Det er disse fine alkoholer du finder i fugtgivende hårprodukter. Følgende alkoholer er eksempler på voks konsistens produkter som hverken er flydende eller udtørrende.

Cetearyl alkohol

Denne alkohol er naturligt afledt. Cetearyl alkohol finder man i balsam hårprodukter. Denne alkohol giver en cremet konsistens og gør det lettere at fordele produktet i håret. Det er en unødvendig og gavnlig ingrediens i hårprodukter eftersom cetearyl er et glidemiddel som gør håret nemmere at rede.

Cetyl alkohol

Denne alkohol er en ekstra ’fedtrig’ alkohol som er naturligt afledt af kokos og palme olier. Denne alkohol er ikke udtørrende, men gør derimod håret og huden blødere.

Stearyl alkohol

Dette er endnu en fedtrig alkohol. Den er overhovedet ikke som ethanol, det er faktisk en hvid solid som er uopløselig i vand. Stearyl alkohol bruges ofte i conditioner og shampoo produkter og virker som en blødgørende igrediens.

Så når du fremover kigger på brugsvejledningen og indholdet i dine hårprodukter ved du nu en del mere om de alkoholer som de fleste hårprodukter nu engang indeholder. De fleste lækre og dyre shampoo og conditioner hårprodukter indeholder nogle rigtigt gavnlige og sunde alkoholer.

Oprindeligt udgivet 30. september 2009, opdateret mange gange siden
Du vil måske også læse om...
Stjæl tøsernes hårpudder
Indlæg

Stjæl tøsernes hårpudder

af Christoffer Steenbeck
Det kommer nok ikke som en overraskelse for dig, men piger har hemmeligheder. De har mange hemmeligheder! Især når det... Læs mere
Guide: Undgå fedtet hår med hårpudder
Indlæg

Guide: Undgå fedtet hår med hårpudder

af Christoffer Steenbeck
Har du nogensinde hørt fra de personer du omgås i hverdagen, eller for den sags skyld læst i et magasin, at en fedtet... Læs mere
M2 Eyelash Serum. Vippeserum der virker!
Indlæg

M2 Eyelash Serum. Vippeserum der virker!

af Camilla, frisør
M2 Eyelash Serum. Den originale vippeserum. Har du altid drømt om at få lidt længere vipper, men har du... Læs mere